Η κατανάλωση σταφυλιών αναζωογονεί την επιδερμίδα και έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία. Τα σταφύλια μάς προστατεύουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.
Περιέχουν μια ουσία, την ρεσβερατρόλη, η οποία είναι ένα από τα ενεργά συστατικά που κάνουν το σταφύλι να λειτουργεί ευεργετικά για την καρδιά και να παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες. Παράλληλα, είναι ένα φυτικό συστατικό που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών και ανήκει στην οικογένεια των φυτοαλεξινών. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο περισσότερο χρόνο παραμένουν οι φλούδες, τόσο περισσότερη ρεσβερατρόλη θα περιέχουν.
Τα σταφύλια περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, χαλκό και μόλυβδο, ενώ επίσης έχουν και αρκετές θερμίδες. Τα 100 γρ. αποδίδουν από 100 έως 350 θερμίδες. Όσο για τη χημική του περιεκτικότητα, το σταφύλι περιέχει αλκοόλες, αλδεΰδες, εστέρες, οξέα, σάκχαρα, αζωτούχες ενώσεις και τανίνες.
Επίσης, το σταφύλι ενισχύει τα επίπεδα οιστρογόνων με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, την καλύτερη γεύση, όσφρηση και πέψη, αλλά και βοηθάει στην καταπολέμηση και πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης.
Καλό είναι να τα καταναλώνετε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα, και να προσέχετε το κοτσάνι τους να είναι πράσινο και σκληρό. Γενικά, μην επιλέγετε τα πολύ ώριμα σταφύλια.

