Απελάθηκε από τη Γερμανία ο πρώην σωματοφύλακας του Οσάμα μπιν Λάντεν

Απελάθηκε από τη Γερμανία ο πρώην σωματοφύλακας του Οσάμα μπιν Λάντεν
Απελάθηκε από τη Γερμανία στην πατρίδα του, την Τυνησία, ο πρώην σωματοφύλακας του Οσάμα μπιν Λάντεν, όπως δήλωσαν πηγές από τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο άνδρας, ο οποίος είναι γνωστός με το όνομα Σάμι Α., αναχώρησε σήμερα στις 07.00 (τοπική ώρα) από το Ντίσελντορφ για την Τυνησία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί για ποιο λόγο ο πρώην σωματοφύλακας του μπιν Λάντεν απελάθηκε παρά την αντίθετη απόφαση γερμανικού δικαστηρίου.

Την Πέμπτη το δικαστήριο της πόλης Γκελζνκίρχεν είχε «παγώσει» την απέλαση του Σάμι Α., καθώς δεν είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις από την τυνησιακή κυβέρνηση ότι δεν θα υποβληθεί σε βασανιστήρια, αν επιστρέψει.

Ο Σάμι Α. ζούσε στο Μπόχουμ μαζί με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του. Αφού έλαβε προσωρινή άδεια διαμονής στη Γερμανία, το 1999, έκανε διάφορα μαθήματα τεχνολογίας και μετακόμισε στο Μπόχουμ το 2005.

Συνελήφθη στα τέλη Ιουνίου, όταν οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερμανίας έκριναν ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Η υπόθεση του Σάμι Α. είχε προκαλέσει την οργή των Γερμανών τον Απρίλιο, όταν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εξακολουθούσε να λαμβάνει κοινωνικά επιδόματα ύψους 1.168 ευρώ τον μήνα.

Οι γερμανικές Αρχές προσπαθούν από το 2006 να απελάσουν τον άνδρα αυτόν, που ζει στη Γερμανία από το 1997, όμως δεν το έκαναν, καθώς υπήρχε ενδεχόμενο να υποβληθεί σε βασανιστήρια στη χώρα του.

Σύμφωνα με κατάθεση ενός μάρτυρα σε δίκη που διεξήχθη το 2005 στη Γερμανία, ο Σάμι Α. διετέλεσε επί αρκετούς μήνες το 2000 σωματοφύλακας του μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν. Ο ίδιος το αρνείται, όμως οι δικαστές στο Ντίσελντορφ πίστεψαν τον μάρτυρα.

Το 2006 οι γερμανικές Αρχές είχαν ερευνήσει ενδεχόμενη σχέση του Σάμι Α. με την αλ Κάιντα, ωστόσο ποτέ δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018, 13:06