Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Είναι καιρός οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια να διασφαλίσουν ότι, οι απόψεις των παιδιών λαμβάνονται υπόψη «όποτε λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους», δήλωσε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εγκρίνοντας ένα σχέδιο ψηφίσματος και σύστασης που βασίζεται σε έκθεση της βαρόνης Doreen E. Massey, Αγγλίδας Σοσιαλίστριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα παιδιά είναι γνώστες, ευρηματικά, ενθουσιώδη, τολμηρά και δημιουργικά. Το να ακούμε τα παιδιά μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε τις κοινωνίες μας καλύτερες επεσήμανε η επιτροπή τονίζοντας ότι «Ενώ η κλιματική αλλαγή, η πανδημία του Covid-19 και η επακόλουθη κοινωνική κρίση θέτουν το μέλλον των παιδιών σε κίνδυνο, οι αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα συνεχίζουν να λαμβάνονται με ελάχιστη ή καθόλου προσοχή στις ανησυχίες των παιδιών».

Οι βουλευτές προέτρεψαν την κατάρτιση και την ανάπτυξη ικανοτήτων για τη συμμετοχή των παιδιών, σε όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τα παιδιά, καθώς και τους βουλευτές και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Τα κράτη θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης της ηλικίας ψήφου στα 16 και να συνεργαστούν με το Συμβούλιο της Ευρώπης, την ΕΕ και τον ΟΗΕ για να διευρύνουν τη συμμετοχή των παιδιών, είπαν. Από την πλευρά της, η Συνέλευση είπε ότι θα συμβουλεύεται τα παιδιά όποτε εκπονεί εκθέσεις που τα αφορούν, για παράδειγμα μέσω γραπτών διαβουλεύσεων, συμμετοχής σε ακροάσεις, ομάδων εστίασης ή κοινοβουλευτικών δικτύων. Θα μπορούσαν επίσης να προσκληθούν εκπρόσωποι παιδιών να λάβουν τον λόγο στις συζητήσεις της ολομέλειας της Συνέλευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση πρόκειται να συζητηθεί από την ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Ιανουάριο του 2022!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης