Όπως ομολογούν διπλωμάτες και στρατιωτικοί αναλυτές, η εικόνα στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας παραπέμπει σε ένα σχετικά πρόσφατο deja vu. Χιλιάδες μετανάστες έχουν στοιβαχτεί σε μια συνοριακή γραμμή πλάτους μόνο 3 χιλιομέτρων, υπό την πίεση, αν όχι την παρότρυνη, των Αρχών της Λευκορωσίας, ενώ από την άλλη πλευρά η Πολωνία αντιμετωπίζει με στρατιωτική κινητοποίηση και αυστηρά κατασταλτικά μέτρα που αφορούν και στους δημοσιογράφους τη διαμορφωμένη κατάσταση σε αυτήν τη γραμμή αντιπαράθεσης.

Οι εικόνες που αναρτώνται στο Διαδίκτυο ή μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν ελεγχθεί πλήρως από το πολωνικό κράτος, ενώ σε αυτήν τη συνοριακή ζώνη απαγορεύεται διά ροπάλου η πρόσβαση σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία. Ήδη κατά τις πολωνικές Αρχές έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή στρατιωτική δύναμη 15.000 ανδρών, χώρια από τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες ενεργούν επιτόπου.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εικόνα θυμίζει πολύ την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την Τουρκία και τα γεγονότα στον Έβρο, ενώ στην Πολωνία λειτουργούν ανακλαστικά από το 2015 και την τεράστια πίεση που δέχτηκε η Ευρώπη από το μεταναστευτικό κύμα. Ήδη έχει συνεδριάσει εκτάκτως το πολωνικό Κοινοβούλιο για να εξετάσει την κλιμάκωση της κρίσης. Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, που ανήκει στο εθνικιστικό PiS, υπεραμύνθηκε των απόψεων του κόμματός του, ισχυριζόμενος πως η πολιτική των ανοιχτών θυρών (έναντι των μεταναστών) οδήγησε σε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δυτική Ευρώπη. 

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ της «Deutche Welle»:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για προκλήσεις από την πλευρά του ηγέτη της Λευκορωσίας, Λουκασένκο, που μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή χρόνια. «Στα ανατολικά σύνορα δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την άμεση χρήση βίας κατά του κυρίαρχου πολωνικού κράτους, αλλά και με μια σκηνοθεσία, που σκοπό έχει να παραβιάσει τα πολωνικά σύνορα και να προκαλέσει χάος», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Κατηγορίες για το καθεστώς Λουκασένκο εγείρονται και εκ των έσω. Ο Λευκορώσος πρώην διπλωμάτης και υπουργός Πολιτισμού Πάβελ Λατούσκα δηλώνει στα πολωνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας εκπαιδεύουν Αφγανούς και Ιρακινούς πρώην μαχητές, για να προκαλέσουν βίαιες συγκρούσεις στα σύνορα με την Πολωνία. Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε θα έχει επιτευχθεί ένα νέο επίπεδο κλιμάκωσης. Για τον λόγο αυτόν, η Πολωνία επιδιώκει πιο αυστηρές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και το πλήρες κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου στις αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν μετανάστες εκεί. Κυβερνητικός εκπρόσωπος την Τετάρτη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Πολωνία να κλείσει πλήρως τα σύνορά της με τη Λευκορωσία για πρώτη φορά.

Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των Πολωνών θα ήθελε βοήθεια από την Ε.Ε., αλλά η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν συμφωνεί. «Έχουμε τους καλύτερους συνοριοφύλακες στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μαριούς Καμίνσκι στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, επιπλέον 13.000 Πολωνοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί αυτήν τη στιγμή για να ενισχύσουν τους συνοριοφύλακες και την αστυνομία. Ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Caritas ή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, από την άλλη, δεν επιτρέπεται να πλησιάσουν τα σύνορα.

«Δεν σκοπεύουμε να κλείσουμε τα σύνορα αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PiS, Ρίσαρντ Τερλέσκι, ​​σε δημοσιογράφους την Τρίτη. «Κυρώσεις που θα περιελάμβαναν το πλήρες κλείσιμο των συνόρων θα έπλητταν επίσης σοβαρά τις πολωνικές και ευρωπαϊκές μεταφορές εμπορευμάτων», δήλωσε.

Το συμπέρασμα μετά την έκτακτη συνεδρίαση του πολωνικού Κοινοβουλίου είναι πως δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία λύση στην κλιμακούμενη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας και έτσι και η Ε.Ε. οδεύει προς έναν χειμώνα που μπορεί να είναι μοιραίος για πολλούς ανθρώπους. Στην Πολωνία το κρύο είναι βαρύ. Η κατάσταση μοιάζει πράγματι με ένα déjà vu της μεταναστευτικής κρίσης του 2015.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης