Εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα μαστροπών

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020, 20:19
Εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα μαστροπών

 

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης 

«Με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, έφευγαν από τη Νιγηρία για την Ευρώπη. Δεν γνώριζαν όμως ότι αντί για αυτά τα οποία τους υπόσχονταν, τους περίμενε η βία, η σκλαβιά και η πορνεία. Μάλιστα αρκετές φορές ήταν οι συγγενείς των ίδιων των θυμάτων που τα ωθούσαν στα πλοκάμια της οργάνωσης, φυσικά με χρηματικό αντίτιμο».

Τα παραπάνω επεσήμαναν οι Ιταλικές Αρχές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ολοκλήρωσης της επιχείρησης «Little Free Bear» (μικρός ελεύθερος αρκούδος)  κατά την οποία κατάφεραν και εξάρθρωσαν διεθνές κύκλωμα το οποίο διακινούσε κορίτσια, πολλές φορές και ανήλικα, από τη Νιγηρία σε ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό να τα ρίχνει στους δρόμους του αγοραίου έρωτα, κρατώντας τα φυλακισμένα σε διάφορα σπίτια υπό άθλιες συνθήκες.

Aπό την παρουσίαση της επιχείρησης

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 5 συλλήψεις των εγκεφάλων της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ εμπλέκονται τουλάχιστον 9 ακόμα σημαντικά μέλη. Συλλήψεις εκτός από την Ιταλία, έχουν γίνει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, στη Γερμανία αλλά και στη Βρετανία αφού εκδόθηκαν ευρωπαϊκά εντάλματα.

Η σύλληψη στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της επιχείρησης από τις Ιταλικές Αρχές

Οι ουσιαστικές έρευνες που οδήγησαν στην εξάρθρωση του συγκεκριμένου κυκλώματος, ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2017 όταν μια ανήλικη νιγηριανή η οποία ζούσε στην Piacenza και εκπορνευόταν συνεργάστηκε με την Ασφάλεια της περιοχής. Το ανήλικο κορίτσι, το οποίο θα το προωθούσαν αργότερα στην Αυστρία, διηγήθηκε στους Ιταλούς αστυνομικούς την ιστορία της  έπειτα από  έφοδο που πραγματοποίησαν στο σπίτι το οποίο ήταν κρατούμενη μαζί με άλλες ανήλικες. Τότε συνελήφθη μια νιγηριανή γυναίκα με ιταλική υπηκοότητα αλλά και ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος.

Ένα από τα μέλη του κυκλώματος που συνελήφθη στην Ελλάδα ( Από την παρουσίαση της επιχείρησης)

Η επιχείρηση η οποία συντονίστηκε και από την εισαγγελία της Μπολόνια, έλαβε το όνομα «Μικρός Ελεύθερος Αρκούδος», επειδή η κοπέλα η οποία συνεργάστηκε με την Ασφάλεια και τελικά ελευθερώθηκε, κρατούσε στα χέρια της ένα αρκουδάκι.

Στα δεξιά η ανήλικη η οποία συνεργάστηκε με την Αστυνομία και κρατούσε στα χέρια της το αρκουδάκι. ( Από την παρουσίαση της επιχείρησης)

Το αρκουδάκι αυτό ήταν η μοναδική της παρηγοριά στην οικία όπου ουσιαστικά ήταν σκλάβα του σεξ.

«Η  κοπέλα, η οποία προσεγγίστηκε  όπως και οι υπόλοιπες με την ψεύτικη υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη, στην πραγματικότητα θα πήγαινε να δουλέψει σε μια κυρία νιγηριανής καταγωγής στην Αυστρία.  Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ. Αντιθέτως η νιγηριανή από την Αυστρία, ήρθε σε επαφή με μια συμπατριώτισσά της στην Piacenza για να φιλοξενήσει το κορίτσι με αμοιβή 130 ευρώ τον μήνα. Σύντομα όμως έγινε σαφές πως αυτό το οποίο έπρεπε να κάνει το θύμα για να στηρίξει τον εαυτό της ήταν να εκπορνεύεται», ανέφερε ο διευθυντής της Ασφάλειας της Piacenza, Πιέτρο Οστούνι.

Φωτογραφεία αρχείου

Όπως εξήγησε στο zougla.gr, Ιταλός αξιωματικός ο οποίος έχει γνώση της επιχείρησης, «τα κορίτσια υποβάλλονταν σε τελετές μαγείας, τα απειλούσαν και τους ασκούσαν ψυχολογική βία. Παράλληλα τους έλεγαν πως εάν δεν ενδώσουν στις ορέξεις των πελατών για να βγάλουν χρήματα, θα πάθαινε κακό η οικογένειά τους».

Η συνήθης διαδρομή που ακολουθούσαν προς τον ευρωπαϊκό βορρά

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το ταξίδι προς την Ευρώπη χρεωνόταν από 20 χιλιάδες έως 40 χιλιάδες ευρώ το κεφάλι. Μάλιστα μερικές από τις κοπέλες  τις βίαζαν και έμεναν έγκυες. Μόλις  λοιπόν τις οδηγούσαν στον προορισμό που ήθελαν, αναγκάζονταν να πληρώσουν το χρέος προωθώντας τον εαυτό τους στην πορνεία. Στις έρευνες συνεργάστηκαν οι Βρετανικές, οι Γερμανικές, oι Αυστριακές και οι Ελληνικές Αρχές».

Aπό την παρουσίαση της επιχείρησης

Για να φτάσουν στην εξάρθρωση του κυκλώματος, χρειάστηκαν παρακολουθήσεις χιλιάδων ωρών τα τελευταία δύο χρόνια. Οι Αρχές είχαν βάλει στο μικροσκόπιο πολλούς αριθμούς κινητών τηλεφώνων αλλά και λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης χρησιμοποίησαν μεθόδους εντοπισμού, κρυφές κάμερες αλλά και μεταφραστές.Συνδρομή στην εξέλιξη της υπόθεσης είχε και το Τμήμα Καταπολέμησης της Μαφίας. Ωστόσο πληροφορίες για το κύκλωμα υπήρχαν από το 2015 και προέρχονταν από περιοχές της Σικελίας.

Βίντεο από την επιχείρηση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ιταλικές Αρχές:

 

Ενδεικτικό του πόσο πιστεύουν στη μαγεία κάποια από τα μέλη του συγκεκριμένου παρακλαδιού της Νιγηριανής μαφίας, είναι η περιγραφή μιας ιδιαίτερης σκηνής που αποκάλυψαν οι αστυνομικοί.  Όπως είπαν, κατά τη διάρκεια έρευνας σε σπίτι εμπλεκόμενου μέλους, δέχθηκαν απειλές βουντού.

«Μπήκαν στο σπίτι και η νιγηριανή για την οποία είχαμε πληροφορίες, άρχισε να μας απειλεί με μάγια βουντού και να μας λέει ότι θα μας κάνει κακό. Το αντιμετωπίσαμε με γέλιο φυσικά. Πάντως εκείνη πίστευε πως με αυτόν τον τρόπο θα μας απομακρύνει», αναφέρθηκε στην παρουσίαση.

Aπό την παρουσίαση της επιχείρησης

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες Νιγηριανοί διακινούνται παράνομα σε προορισμούς στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Σχεδόν το 97% των θυμάτων είναι γυναίκες και το 77% έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από τους διακινητές.

Εγκέφαλοι του κυκλώματος. Το άτομο αριστερά συνελήφθη στη Βρετανία και το άτομο στα δεξιά συνελήφθη στην Ιταλία

Οι Νιγηριανοί διακινητές ουσιαστικά «παγιδεύουν» τα θύματά τους και τους ασκούν ψυχολογικό έλεγχο, με ένα μείγμα ψεύτικων υποσχέσεων κυρίως για νόμιμη εργασία. 

Ένα ακόμα από τα μέλη του κυκλώματος που συνελήφθη στη Γερμανία

Χιλιάδες Νιγηριανές που καταφέρνουν κάθε χρόνο να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο προς την Ευρώπη εξωθούνται στην πορνεία από τις συμμορίες που εκμεταλλεύονται τις ανεπαρκείς συνθήκες κυρίως στα κέντρα υποδοχής μεταναστών.

Φωτογραφία αρχείου

Η Νιγηριανή μαφία, τα τελευταία χρόνια έχει εδραιώσει τη θέση της σε πολλές χώρες και έχει γίνει αρκετά ισχυρή. Η μεγάλη αυτή εγκληματική οργάνωση, ειδικεύεται στο εμπόριο ναρκωτικών, στη διακίνηση ιερόδουλων, στο ξέπλυμα χρήματος μεταξύ Ευρώπης και Νιγηρίας και είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020, 20:43