Περίπου είκοσι Ευρωπαίοι διπλωμάτες επισκέφθηκαν σήμερα μια συνοικία εποικισμού της Ανατολικής Ιερουσαλήμ όπου το Ισραήλ προβλέπει να κατασκευάσει κατοικίες, καλώντας τις αρχές να επανεξετάσουν το σχέδιό τους.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι μια απόπειρα ντε φάκτο προσάρτησης και αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει», δήλωσε ο Σβεν Κουν Φον Μπούργκσντορφ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ιερουσαλήμ, κατά την επίσκεψη στη συνοικία Γκίβατ Χάματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρμόδια ισραηλινή αρχή απηύθυνε προσκλήσεις για υποβολή προσφορών για την οικοδόμηση τουλάχιστον 1.200 οικιστικών μονάδων, στην πλειονότητά τους κατοικιών, στη ζώνη αυτή, δήλωσε χθες, Κυριακή 15 Νοεμβρίου, η ισραηλινή οργάνωση κατά του εποικισμού Ir Amin.

Τον Φεβρουάριο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δώσει το πράσινο φως για την οικοδόμηση 3.000 κατοικιών στον τομέα αυτόν.

Αν κατασκευαστούν οι κατοικίες η Ανατολική Ιερουσαλήμ θα αποκοπεί από τη Βηθλεέμ, «καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στη Δυτική Όχθη», σημείωσε ο Σβεν Κουν Φον Μπούργκσντορφ, ο οποίος φορούσε μπλε μάσκα με το έμβλημα της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό θα εμποδίσει επίσης τη συνέχεια ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους όπως αυτό προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είναι διεθνώς αποδεκτά», πρόσθεσε ο Γερμανός διπλωμάτης, ο οποίος κάλεσε «τις ισραηλινές αρχές να επανεξετάσουν την απόφασή τους».

Η επίσκεψη των Ευρωπαίων διπλωματών διαταράχθηκε από μαχητές της ακροδεξιάς που ανέμιζαν ισραηλινές σημαίες, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλάντενοφ εξέφρασε σήμερα «μεγάλη ανησυχία» καλώντας και αυτός από την πλευρά του τις αρχές να επανεξετάσουν το σχέδιό τους.

Ο ισραηλινός εποικισμός των παλαιστινιακών εδαφών σημείωσε ζωηρή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και μετά την εγκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Τουλάχιστον 600.000 Ισραηλινοί ζουν στους οικισμούς, που είναι παράνομοι με βάση το διεθνές δίκαιο, στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι κατοικούν στα εδάφη αυτά τα οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης