Ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές, ανακοίνωσε χθες την επανάληψη των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία σε συνεργασία με τον συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών, του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον.

«Ξαναρχίσαμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των πυρήνων του ΙΚ στην Ντέιρ Έζορ, οι δυνάμεις μας εργάζονται μαζί με εκείνες του συνασπισμού», είπε ο Μαζλούμ Άμπντι σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με το Γαλλικό Πρακτορείο, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση από των FDS της διακοπής των επιχειρήσεων αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άμπντι κατηγόρησε την Τουρκία ότι υπονομεύει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, εμποδίζοντας την αποχώρηση των μαχητών των FDS από την πόλη Ρας αλ-Άιν.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη και την οποία διαπραγματεύθηκε η Ουάσινγκτον, «περιλαμβάνει ένα ουσιώδες σημείο που ορίζει το άνοιγμα ενός διαδρόμου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο επικεφαλής των FDS στο AFP. Όμως οι «Τούρκοι εμποδίζουν την αποχώρηση από τον τομέα της Ρας αλ-Άιν, εμποδίζουν την έξοδο των δυνάμεών μας, των τραυματιών και των αμάχων».

Ο Άμπντι επαναβεβαίωσε επίσης τη σημασία της διατήρησης μιας παρουσίας των ΗΠΑ για την ισορροπία των δυνάμεων στη χώρα αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλουμε οι Αμερικανοί να έχουν έναν ρόλο στη Συρία, ώστε να μην μονοπωλούν οι Ρώσοι και άλλοι το έδαφος», είπε. «Είναι προς το συμφέρον μας οι αμερικανικές δυνάμεις να παραμείνουν εδώ για την ισορροπία στη Συρία», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης