Η Πορτογαλία μετά βίας καταφέρνει να αναχαιτίσει το δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, παραδέχθηκε σήμερα η κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τους υγειονομικούς περιορισμούς για δύο επιπλέον εβδομάδες.

«Προβλέπουμε πως τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες το δεύτερο κύμα της ασθένειας θα παραμείνει υψηλό και πηγή σοβαρής ανησυχίας», δήλωσε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πορτογαλικές αρχές ετοιμάζονται να παρατείνουν πέραν την επόμενης Δευτέρας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα στις πλέον πληγείσες περιοχές της χώρας και η οποία συνοδεύεται από μια απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα.

Χθες και σήμερα, ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα συζήτησε το θέμα με τα κόμματα του κοινοβουλίου, που αναμένεται να δώσει το πράσινο φως την Παρασκευή για να κηρυχθεί μια νέα περίοδος κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Από χθες, σχεδόν τα δύο τρίτα των δήμων της Πορτογαλίας και το 80% του πληθυσμού επηρεάζονται από τη μερική καραντίνα, που είναι λιγότερο δραστική σε σύγκριση με εκείνη της άνοιξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το επίπεδο της διασποράς να σταθεροποιηθεί στο υφιστάμενο επίπεδο, με 5.000-6.000 νέα κρούσματα την ημέρα, διότι αυτό θα έχει δυσμενείς συνέπειες για την κοινωνία και το εθνικό σύστημα υγείας», υπογράμμισε η υπουργός Υγείας.

Στην Πορτογαλία, ο ρυθμός των νέων μολύνσεων σε σχέση με τον πληθυσμό σχεδόν διπλασιαζόταν κάθε δύο εβδομάδες από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας σήμερα εκείνον της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών της χώρας, που συνέλεξε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται εν ριπή οφθαλμού», είπε ο γιατρός Αντόνιο Πανάρα, υπεύθυνος στο νοσοκομείο Curry Cabral της Λισαβόνας, που περιθάλπει πάνω από 100 ασθενείς με Covid-19.

«Πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα», σημειώνει ο γιατρός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης