Τουλάχιστον 222 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 745 τραυματίστηκαν στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα στην Ινδονησία, όταν ένα τσουνάμι έπληξε περιοχές που βρίσκονται γύρω από τον Πορθμό Σούντα το Σάββατο, έπειτα από υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την δραστηριότητα του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα, ανακοίνωσε η κυβερνητική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Σύμφωνα με το ινδονησιακό πρακτορείο ειδήσεων ANTARA που συνεργάζεται με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 430 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, εννέα ξενοδοχεία και δεκάδες σκάφη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης όπως μεταδίδει το ANTARA, η Παντεγκλάντ στην επαρχία Μπάντεν είναι η περιοχή που επλήγη περισσότερο από το τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.

Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφή, προσθέτει, είναι οικισμοί και τουριστικές περιοχές κατά μήκος ορισμένων ακτών στις: Τάντζουνγκ Λέσουνγκ, Σούμουρ, Τελούκ Λάντα, Πενιμπάνγκ και Καρίτα.

«Στον Πορθμό Σούντα (μεταξύ των νήσων Ιάβα και Σουμάτρα) 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 584 τραυματίστηκαν και 20 αγνοούνται. Προκλήθηκε από συνδυασμό υποθαλάσσιας κατολίσθησης που προκλήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Ανάκ Κρακατάου και ένα παλιρροιακό κύμα», δήλωσε το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα Ελλάδος), κάνοντας τον αρχικό απολογισμό, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Σουτόπο Πουρουό Νουγκρόχο αναφερόμενος στο φονικό τσουνάμι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έπληξε τις περιοχές περίπου στις 21:30 τοπική ώρα το Σάββατο», πρόσθεσε.

Ο Νουγκρόχο ανέφερε στο πρακτορείο Xinhua ότι δεκάδες σπίτια και κτήρια έχουν καταστραφεί.

Ανακοίνωση της μετεωρολογικής και γεωφυσικής υπηρεσίας της Ινδονησίας (BMKG) ανέφερε ότι «το τσουνάμι έπληξε αρκετές περιοχές στον Πορθμό Σούντα, ανάμεσά τους παραλίες στην επαρχία Παντεγκλάνγκ, Σέρανγκ και Νότιο Λαμπούνγκ».

Ο Ένταν Περμάνα, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στο Παντεγκλάνγκ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Metro TV ότι η αστυνομία παρέχει άμεση βοήθεια σε θύματα στο Τανζούνγκ Λεσούνγκ στην επαρχία Μπάντεν, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, κοντά στην Τζακάρτα, καθώς οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο.

«Πολλοί αγνοούνται», σημείωσε ο Περμάνα.

Οι ινδονησιακές αρχές αρχικά είχαν υποδείξει ότι το κύμα δεν ήταν τσουνάμι αλλά πλημμυρίδα και ζήτησαν από τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί.

«Ήταν ένα λάθος, ζητάμε συγγνώμη», έγραψε στο Twitter o Νουγκρόχο.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι εξακολουθεί να συγκεντρώνει πληροφορίες, σημειώνοντας ότι «υπάρχει πιθανότητα ο απολογισμός των θυμάτων και των καταστροφών να αυξηθεί».

Βίντεο που τραβήχτηκε σε μια από τις πληγείσες παραλίες και δημοσιεύτηκε στο Twitter:

Οι διασώστες ψάχνουν για εγκλωβισμένους στα οχήματα που παρασύρθηκαν από το τσουνάμι:

Εικόνες από την καταστροφή στην Ινδονησία:

O πορθμός Σούντα χωρίζει τα νησιά της Ιάβα και της Σουμάτρα. Η ακτή περίπου 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) από την ινδονησιακή πρωτεύουσα, Τζακάρτα.



Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν λίγα λεπτά μετά το τσουνάμι:

Το Κρακατόα είναι ηφαιστειακό νησί το οποίο βρίσκεται στον Πορθμό της Σούντας, ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα. Το όνομα χρησιμοποιείται για την ομάδα νησιών η οποία αποτελεί τα κατάλοιπα ενός μεγαλύτερου νησιού το οποίο καταστράφηκε από την κατακλυσμιαία έκρηξη του 1883. Στην καλδέρα του που σχηματίστηκε το 1883 αναδύθηκε το 1927 ένα νέο νησί, το Ανάκ Κρακατάου (στα ινδονησιακά «παιδί» του Κρακατόα), το οποίο είναι ενεργό ηφαίστειο.

Είναι ένα από τα 127 ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας.

Η έκρηξη του Κρακατόα δημιούργησε μια στήλη ηφαιστειακής στάχτης που εκτιμάται ότι έφτασε έως και τα 500 μέτρα ύψος.

Βίντεο που αποτυπώνει την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Ανάκ Κρακατάου:

Το τσουνάμι έρχεται ακριβώς σχεδόν 14 χρόνια μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας, με απολογισμό θυμάτων 226.000 νεκρούς σε 13 χώρες, εκ των οποίων περισσότερους από 120.000 στην Ινδονησία.

Η έκρηξη του Κρακατόα το 1883 είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 36.000 ανθρώπων και μια σειρά από τσουνάμι.

Σεισμός μετά το τσουνάμι στην Ινδονησία:

Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγες ώρες μετά το τσουνάμι που έπληξε την Ινδονησία.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 31 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Ματαράμ και στο εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη 1.59 τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης