Ιρλανδία: Το Δουβλίνο εξετάζει αυστηρότερα μέτρα πριν από το τέλος του χρόνου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020, 04:43
Ιρλανδία: Το Δουβλίνο εξετάζει αυστηρότερα μέτρα πριν από το τέλος του χρόνου

Αξιωματούχοι υγείας συνέστησαν στην ιρλανδική κυβέρνηση ότι πρέπει να υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση του COVID-19 πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν.

Η Εθνική Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία «συστήνει στην κυβέρνηση περιορισμούς πριν από το τέλος του έτους» και η κυβέρνηση θα λάβει πολύ σοβαρά τη σύσταση αυτή, δήλωσε ο Μάρτιν σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

Είπε ότι αξιωματούχοι προτείνουν περιορισμούς στον τομέα της φιλοξενίας και στον αριθμό των επισκεπτών που μπορούν να έχουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους.

Η Ιρλανδία, η οποία έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης από τον COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να γνωρίσει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων μετά τη χαλάρωση των μέτρων δημόσιας υγείας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, προειδοποίησε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας.

Η χώρα έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης στην Ε.Ε. μετά την Ισλανδία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, έπειτα από την καραντίνα έξι εβδομάδων που αποφασίστηκε στα μέσα Οκτωβρίου και οδήγησε στη μείωση των ποσοστών μόλυνσης.

«Η κατάσταση είναι επισφαλής» δήλωσε ο Στίβεν Ντόνελι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο. Οι βασικοί δείκτες δείχνουν όλοι τους σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων, είπε, μιλώντας έπειτα από αυτό που χαρακτήρισε «πολύ απογοητευτική» συνομιλία με τον αρχίατρο της Ιρλανδίας.

Νωρίτερα την Πέμπτη ο επικεφαλής της Εκτελεστικής Υπηρεσίας Υγείας της Ιρλανδίας προειδοποίησε για ένα εκρηκτικό μείγμα παραγόντων που δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση επικεντρώθηκε στον αριθμό αναπαραγωγής, ο οποίος μετρά τον αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται από κάθε θετικό κρούσμα. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε από 0,9-1 την περασμένη εβδομάδα σε 1,1 έως 1,3 αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Ντόνελι.

Ο υπουργός είπε ότι τόσο ο αριθμός των ανθρώπων που υποβάλλονται στο διαγνωστικό τεστ όσο και το ποσοστό των τεστ που βγαίνουν θετικά αυξάνονται και τα δύο γρήγορα.

Η Ιρλανδία άνοιξε ξανά εστιατόρια νωρίτερα αυτόν τον μήνα και επρόκειτο την Παρασκευή να άρει τους περιορισμούς για άτομα που επισκέπτονται άλλα σπίτια και ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόνοχιου είπε στους δημοσιογράφους νωρίτερα ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την επαναφορά αυστηρότερων περιορισμών.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020, 08:47