Η κινεζική κρατική τηλεόραση μετέδωσε την Παρασκευή ότι οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος έξι φιλοδημοκρατικών ακτιβιστών οι οποίοι διέφυγαν από την πρώην βρετανική αποικία όπου θεωρούνται ύποπτοι για παράβαση του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με το κανάλι CCTV, οι έξι καταζητούνται ως ύποπτοι για απόπειρα απόσχισης του Χονγκ Κονγκ ή για συνωμοσία με ξένες δυνάμεις. Για τα αδικήματα αυτά ο νέος νόμος προβλέπει ακόμη και την ποινή των ισόβιων δεσμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έξι καταζητούμενοι είναι οι Νέιθαν Λόου, Γουέιν Τσαν Κα-κούι, Χόνκις Λάους, Σάμιουελ Τσου, Σάιμον Τσενγκ και Ρέι Γουόνγκ Τόι-γιέουνγκ.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Το Πεκίνο επέβαλε τον νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ παρακάμπτοντας το τοπικό νομοθετικό σώμα, μια ενέργεια που έχει επικριθεί δριμύτατα από πολλές δυτικές κυβερνήσεις, από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από ακτιβιστές. Οι επικριτές του νόμου φοβούνται ότι θα κατασταλούν όλες οι ελευθερίες στην πιο ελεύθερη περιοχή της Κίνας, ενώ οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι ήταν αναγκαίος για να αποκατασταθεί η τάξη στην πρώην βρετανική αποικία, που συγκλονιζόταν επί έναν χρόνο από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης