Ανίχνευση του νέου κορωνοϊού μέσα σε μόλις 30 λεπτά της ώρας: μια κινεζική επιχείρηση παράγει «την πιο γρήγορη στον κόσμο» μηχανή για τα ιολογικά τεστ PCR και σκοπεύει να κατακτήσει την Ευρώπη και την Αμερική.

Σ’ ένα εργαστήριο του Πεκίνου, μια ερευνήτρια παίρνει ένα δείγμα που έχει ληφθεί από τις αναπνευστικές οδούς, προσθέτει αντιδραστικά και το εισάγει σε μια ασπρόμαυρη συσκευή μεγέθους εκτυπωτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μηχανή αυτή με την ονομασία «Flash 20», κόστους 300.000 γουάν (38.000 ευρώ), εντοπίζει την παρουσία ή μη του νέου κορωνοϊού. Δίνει την ετυμηγορία της μέσα σε μισή ώρα και ο ενδιαφερόμενος τη λαμβάνει απευθείας στο κινητό του.

«Μπορεί να είναι χρήσιμο στα νοσοκομεία για τα επείγοντα περιστατικά. Για παράδειγμα, όταν ένας τραυματίας πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση. Μπορούμε να προσδιορίσουμε γρήγορα αν είναι μολυσμένος ή όχι» εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σαμπρίνα Λι, πρόεδρος, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της επιχείρησης Coyote.

«Αυτή τη στιγμή είναι η ταχύτερη μηχανή του κόσμου για τα τεστ PCR του νέου κορωνοϊού» διαβεβαιώνει αυτή η 38χρονη πρώην φοιτήτρια στις ΗΠΑ, που ίδρυσε το 2009 αυτή την εταιρεία βιοτεχνολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Κίνα, αεροδρόμια τη χρησιμοποιούν για να ελέγχουν τους επιβάτες που φτάνουν από το εξωτερικό. Και οι υγειονομικές αρχές τη χρησιμοποιούν εδώ και μήνες για να ανιχνεύουν τον ιό στις συνοικίες που τελούν υπό περιορισμό λόγω του Covid.

Τα τεστ του Τραμπ

Η πρώτη χώρα που αντιμετώπισε τον νέο κορωνοϊό, η Κίνα, διαβεβαιώνει πως περιόρισε την επιδημία χάρη σε μέτρα καραντίνας, τη χρήση μάσκας και την ανίχνευση των επαφών των κρουσμάτων μέσω των προσωπικών δεδομένων.

Όμως ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί αλλού στον κόσμο. Το όριο του ενός εκατομμυρίου νεκρών μόλις ξεπεράστηκε.

Η ανίχνευση είναι ένα από τα όπλα για να ελεγχθεί η επιδημία. Τα ιολογικά τεστ PCR θεωρούνται πιο αξιόπιστα, όμως η διαχείρισή τους αποδεικνύεται περίπλοκη και συχνά χρειάζονται ώρες για να υπάρξει αποτέλεσμα. Χρησιμοποιούνται και άλλες μέθοδοι.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, τη διανομή στις Ηνωμένες Πολιτείες 150 εκατομμυρίων τεστ «ταχείας» ανίχνευσης. Στην εμφάνιση, τα τεστ αυτά μοιάζουν με τα τεστ εγκυμοσύνης και μπορούν να δίνουν το αποτέλεσμά τους μέσα σε 15 λεπτά της ώρας. Τα τεστ αυτά είναι ωστόσο πολύ λιγότερο ευαίσθητα από τα τεστ PCR.

Οι υπεύθυνοι της Coyote υποστηρίζουν από την πλευρά τους πως η Flash 20 είναι όχι μόνο γρήγορη, αλλά και αξιόπιστη.

Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο, 500.000 τεστ επιβεβαίωσης έγιναν από τις κινεζικές αρχές. Το συμπέρασμα ήταν πως τα αποτελέσματα (θετικά ή αρνητικά) της μηχανής ήταν σε ποσοστό 97% παρόμοια με αυτά των κλασικών τεστ PCR.

Εκτός από την πιστοποίηση της Κίνας, η Flash 20 έλαβε και τις πιστοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αυστραλίας. Η Coyote ελπίζει να αποσπάσει επίσης τις πιστοποιήσεις των ΗΠΑ (από τη FDA, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το πλεονέκτημα της Flash 20, το οποίο προβάλλουν οι κατασκευαστές της, είναι το γεγονός ότι είναι απλή στη χρήση και μπορεί να τη χειριστεί οποιοσδήποτε και όχι μόνο εξειδικευμένο προσωπικό.

Το μόνο φρένο αυτή τη στιγμή είναι οι δυνατότητες παραγωγής. Η Coyote δεν μπορεί να κατασκευάζει παρά 500 μηχανές τον μήνα. Ωστόσο προβλέπει να διπλασιάσει αυτόν τον αριθμό μέχρι το τέλος του 2020.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης