Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε χθες Κυριακή την είσοδο στη χώρα του σε αλλοδαπούς προερχόμενους από τη Βραζιλία, που έγινε πριν από δύο ημέρες η χώρα όπου καταμετράται ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον πλανήτη.

Όλοι οι μη Αμερικανοί που βρίσκονταν στη Βραζιλία ως και 14 ημέρες πριν αιτηθούν να τους επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ θα βλέπουν στο εξής τα αιτήματά τους να απορρίπτονται, ξεκαθαρίζει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που υπογράφεται από την εκπρόσωπο Τύπου της προεδρίας Κέιλι Μακενάνι. Το διμερές εμπόριο δεν αναμένεται να επηρεαστεί από το μέτρο αυτό, προστίθεται στο κείμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πρόεδρος ανέλαβε αποφασιστική δράση για να προστατεύσει τη χώρα μας αναστέλλοντας την είσοδο αλλοδαπών που βρίσκονταν στη Βραζιλία για περίοδο 14 ημερών πριν ζητήσουν να τους επιτραπεί η έλευση στις ΗΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το μέτρο θα «συμβάλλει να εξασφαλιστεί ότι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στη Βραζιλία δεν θα γίνουν αιτία επιπλέον μολύνσεων στη χώρα μας», προστίθεται.

Από το μέτρο εξαιρούνται οι πολίτες των ΗΠΑ, οι σύζυγοί τους και οι μόνιμοι κάτοικοι.

Ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι ελπίζει πως η απαγόρευση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα. «Όμως εξαιτίας της κατάστασης στη Βραζιλία, θα λάβουμε κάθε απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε τον αμερικανικό λαό», πρόσθεσε. Για την ώρα, συμπλήρωσε ο Ο’ Μπράιεν, η απαγόρευση αφορά μόνο τη Βραζιλία· οι άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής θα αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει απαγορεύσει την είσοδο σε ταξιδιώτες από την Κίνα, χώρες της Ευρώπης, τον Καναδά και το Μεξικό.

Ο Τραμπ θεωρείται πως έχει στενή σχέση με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ο μεγιστάνας υποδέχθηκε τον ακροδεξιό πρόεδρο της πολυπληθέστερης χώρας της Λατινικής Αμερικής τον Μάρτιο στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλωνόταν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης