Ένας άνδρας που εμφανιζόταν ως συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι κατάφερε να ξεγελάσει πολλούς βουλευτές των Βαλτικών χωρών και της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για μια επίθεση «με στόχο τη διάδοση ψευδών πληροφοριών».

Ο Λεονίντ Βολκόφ, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στη Λιθουανία, είναι ο υπεύθυνος των περιφερειακών παραρτημάτων του κινήματος του Ναβάλνι κατά της διαφθοράς. Ο άνθρωπος που σφετερίστηκε την ταυτότητά του επικοινωνούσε με βιντεοκλήσεις με βουλευτές της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, καθώς και με τον Τομ Τάγκενχατ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν επιθέσεις παραπληροφόρησης εναντίον Εσθονών, Λιθουανών και Λετονών πολιτικών», ανέφερε το υπουργείο. «Οι επιθέσεις αυτές είχαν ως στόχο τη διάδοση ψευδών πληροφοριών, τη δυσφήμιση της ρωσικής αντιπολίτευσης και την υπονόμευση της υποστήριξής της από τους πολιτικούς» των βαλτικών χωρών, συνεχίζει το υπουργείο.

«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς διάνοια για να μαντέψει ότι πίσω από όλο αυτό κρύβονται οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες», σχολίασε ο Μάρκο Μίκελσον, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Εσθονίας. Σύμφωνα με τον Μίκελσον, ο υποτιθέμενος Βολκόφ ήταν καλά ενημερωμένος και ήξερε, για παράδειγμα, πώς θα ψήφιζαν τα μέλη της Επιτροπής σε ένα ψήφισμα που αφορούσε τον Ναβάλνι. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να τους δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Ο πραγματικός Λεονίντ Βολκόφ υποθέτει ότι οι δράστες είναι δύο Ρώσοι, γνωστοί με τα ψευδώνυμα «Βόβαν» και «Λέξους» οι οποίοι συχνά κάνουν φάρσες σε γνωστά πρόσωπα, αλλά βάζουν κυρίως στο στόχαστρό τους αντιπάλους του Κρεμλίνου. Έγραψε μάλιστα στο Facebook ότι είναι εντυπωσιασμένος από τα προηγμένα τεχνικά μέσα που χρησιμοποίησαν για να δώσουν την εντύπωση ότι στις βιντεοκλήσεις μιλούσε εκείνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης