Μαυροβούνιο: Ερευνητής δημοσιογράφος καταδικάστηκε για «διακίνηση ναρκωτικών»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020, 14:45
Μαυροβούνιο: Ερευνητής δημοσιογράφος καταδικάστηκε για «διακίνηση ναρκωτικών»

Ο ερευνητής δημοσιογράφος Γιόβο Μαρτίνοβιτς καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση ενός έτους για υπόθεση ναρκωτικών από δικαστήριο του Μαυροβουνίου, έπειτα από δίκη-πρόκληση για τους υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου.

Ο 48χρονος Μαρτίνοβιτς, ο οποίος επαναλαμβάνει από την αρχή της υπόθεσης αυτής ότι οι σχέσεις του με εμπόρους ναρκωτικών ήταν αποκλειστικά επαγγελματικής φύσεως, που καλλιεργήθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, δεν θα επιστρέψει στη φυλακή, διότι έχει περάσει ήδη δεκαπέντε μήνες κρατούμενος έπειτα από τη σύλληψή του το 2015.

Κατά την πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 18 μηνών, αλλά η απόφαση εκείνη ακυρώθηκε. Κατά τη δεύτερη δίκη, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε ως «ενδιάμεσος σε διακίνηση ναρκωτικών».

Πριν από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η μη κυβερνητική οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» και επτά ακόμη οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου ζήτησαν την απαλλαγή του δημοσιογράφου που έχει τιμηθεί το 2018 με το βραβείο Peter Mackler για τη δημοσιογραφική ηθική και το θάρρος του.

Οι οργανώσεις τόνισαν ότι μία νέα καταδικαστική απόφαση κατά του δημοσιογράφου θα συνιστούσε επίθεση κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης του Μαυροβουνίου και θα ήταν ασύμβατη με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη στιγμή της σύλληψής του, ο δημοσιογράφος ερευνούσε τη διεθνή συμμορία «Pink Panthers», αποτελούμενη από διαρρήκτες από την πρώην Γιουγκοσλαβία, η οποία κατηγορείται για δεκάδες διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων στον κόσμο.

Ο Γιόβο Μαρτίνοβιτς, ο οποίος συνεργάζεται με πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, δήλωσε σήμερα ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «πολιτικού χαρακτήρα επονείδιστη απόφαση», η οποία έχει γραφτεί «εδώ και πολύ καιρό».

Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στο Μαυροβούνιο, το οποίο είναι υποψήφιο προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020, 14:50