Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ παρέμεινε ακλόνητος στην στάση του, συνεχίζοντας να είναι ένας από τους λίγους ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας που δεν έχει συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη στις αμερικανικές εκλογές, λέγοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να το πράξει και ότι η χώρα του “δεν είναι αποικία”.

Ο Λόπες Ομπραδόρ ο οποίος κατηγόρησε τους αντιπάλους του για εκλογική νοθεία στις ήττες του στις προεδρικές εκλογές της χώρας του το 2006 και το 2012, έχει δηλώσει ότι δεν τάσσεται με καμία πλευρά στις αμερικανικές εκλογές και πως θα περιμένει έως ότου ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες που έχει εξαπολύσει το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Δεν μπορούμε να προβούμε σε οποιαδήποτε αναγνώριση μιας κυβέρνησης που δεν έχει ακόμη καθοριστεί νόμιμα και νομικά”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. “Δεν εξαρτάται από εμάς, αυτό είναι παρεμβατισμός.”

Ο Μεξικανός πρόεδρος δεν δίστασε να συγχαρεί τους νικητές των προεδρικών εκλογών του 2019 στη Βολιβία, που καταγγέλθηκαν από την αντιπολίτευση της χώρας αυτής για νοθεία, και οι οποίες αργότερα ακυρώθηκαν για παρατυπίες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει επανειλημμένα να βλάψει οικονομικά το Μεξικό εάν δεν περιορίσει την παράνομη μετανάστευση, αρνήθηκε να αποδεχτεί την εκλογική του ήττα και έχει ξεκινήσει δικαστικό αγώνα για να ανατρέψει το αποτέλεσμα με αναπόδεικτες καταγγελίες περί εκλογικής νοθείας. Αμερικανικοί κρατικοί αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν γνώση καμίας σημαντικής παρατυπίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δημοκρατικός Μπάιντεν ξεπέρασε το Σάββατο το όριο των 270 εκλεκτόρων που χρειάζονται για να κερδίσει την προεδρία και κήρυξε την νίκη του. Έχει ήδη συνομιλήσει με σειρά ηγετών.

Ενώ ήταν στην αντιπολίτευση, ο Λόπες Ομπραδόρ είχε παρομοιάσει τον Τραμπ με τον Αδόλφο Χίτλερ και δεσμεύτηκε να τον βάλει “στη θέση του” αν εκλεγεί. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από σχεδόν δύο χρόνια, προσπαθεί να αποφύγει τη σύγκρουση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η στάση του στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών έχει προκαλέσει δυσφορία σε ορισμένους Δημοκρατικούς, αλλά ο πρόεδρος του Μεξικού επέμεινε ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις για τη χώρα του.

“Επειδή τηρούμε τις πολιτικές μας αρχές”, είπε. “Επίσης, δεν είμαστε αποικία. Είμαστε μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα. Η κυβέρνηση του Μεξικού δεν είναι μαριονέτα οποιασδήποτε ξένης κυβέρνησης”.

Ο Μεξικανός αριστερός πρόεδρος είναι από τους λίγους παγκόσμιους ηγέτες που δεν έχουν συγχαρεί ακόμη τον Μπάιντεν. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο Βλάντιμιρ Πούτιν της Ρωσίας και ο Σι Τζίνπινγκ της Κίνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης