Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Δύο μέρες πριν την επανεκλογή Μακρόν στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μπορέλ, με απάντηση του σε δύο ευρωβουλευτές της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας (Harald Vilimsky, Georg Mayer), αφήνει έκθετη την Γαλλία στην απόφαση της ν’ ανοίξει διπλωματική αποστολή στην Καμπούλ στο Αφγανιστάν!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ρητά διαβεβαιώνει ότι, η ΕΕ δεν γνωρίζει τυχόν σχέδια της Γαλλίας να ανοίξει διπλωματική αποστολή στην Καμπούλ καθώς και ότι το άνοιγμα μιας διπλωματικής παρουσίας, είναι μια απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης και δεν εμπλέκει την ΕΕ!

Στην ερώτηση τους, οι δύο ευρωβουλευτές, είχαν τονίζει, μεταξύ άλλων ότι:

– Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ανακοινώσει ότι ενδέχεται να ανοίξει σύντομα διπλωματική αποστολή στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, χωρίς να το συσχετίσει με την αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Σύμφωνα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η Γαλλία συνεργάζεται με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να ανοίξει κοινή διπλωματική αποστολή στο Αφγανιστάν.

  1. Γνωρίζει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής/Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας με ποιες ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζεται η Γαλλία για να ανοίξει κοινή διπλωματική αποστολή στην Καμπούλ;
  2. Ποιες πηγές χρηματοδότησης της ΕΕ είναι διαθέσιμες για την ίδρυση διπλωματικής αποστολής στην Καμπούλ και πόση χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη;
  3. Θεωρεί ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής/Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας το άνοιγμα διπλωματικής αποστολής στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ ως προβληματικό υπό το φως της επικρατούσας απουσίας κατάλληλων συνθηκών, όπως η διατήρηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και της προώθησης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση Μπορέλ, στις 22 Απριλίου 2022:

Η ΕΕ αποκατέστησε μια ελάχιστη παρουσία στην Καμπούλ στα μέσα Ιανουαρίου 2022, όπως προβλέπεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου από τις 21 Σεπτεμβρίου 2021. Η παρουσία δεν είναι σε επίπεδο πρεσβευτών και δεν θα προσφέρει με κανέναν τρόπο αναγνώριση ή πολιτική νομιμότητα στο διορισμένο υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο των Ταλιμπάν. Η ΕΕ, ωστόσο, παραμένει προσηλωμένη στον αφγανικό λαό. Η ελάχιστη παρουσία διευκολύνει την παράδοση της τόσο αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αριθμού εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων (ΕΑΠ), παρακολουθώντας την ανθρωπιστική κατάσταση και προάγει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των γυναικών, των κοριτσιών και των μειονοτήτων. Βοηθά επίσης στις επιχειρήσεις ασφαλούς διέλευσης πολιτών της ΕΕ και Αφγανών που κινδυνεύουν. Η διπλωματική παρουσία στην Καμπούλ διευκολύνεται από τις υποδομές και την ασφάλεια που υπάρχουν ήδη για την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Αφγανιστάν. Τα λειτουργικά έξοδα του EU Compound χρηματοδοτούνται από τον διοικητικό προϋπολογισμό του Τίτλου 3 — Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ). Το δίκτυο αντιπροσωπειών χρηματοδοτείται στο σύνολό του από τον παρόντα τίτλο, στο πλαίσιο του οποίου η ΕΥΕΔ εξουσιοδοτείται να ανακατανέμει ποσά σύμφωνα με τις ανάγκες. Επομένως, δεν υπάρχει μια σταθερή και περιοριστική ποσότητα διαθέσιμη για αυτήν την ένωση. Η ΕΕ δεν γνωρίζει τυχόν σχέδια της Γαλλίας να ανοίξει διπλωματική αποστολή στην Καμπούλ. Το άνοιγμα μιας διπλωματικής παρουσίας είναι μια κυρίαρχη απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης και επομένως δεν εμπλέκει την ΕΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης