Σήμερα καταγράφηκε στη Νέα Ζηλανδία το τρίτο κρούσμα του κορωνοϊού αυτή την εβδομάδα, καθώς παραβιάσεις της καραντίνας και άλλα κενά υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση, λίγες ημέρες αφού η χώρα ανακοίνωσε ότι έχει εξαλείψει τον ιό.

Το νέο κρούσμα αφορά έναν άνδρα περίπου 60 ετών, ο οποίος έφτασε στη Νέα Ζηλανδία από τη Λαχόρη του Πακιστάν μέσω της Ντόχας και της Μελβούρνης, στις 11 Ιουνίου, και ο οποίος έχει τεθεί σε καραντίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη και έπειτα από 24 ημέρες χωρίς κανένα νέο κρούσμα του κορωνοϊού, δύο γυναίκες, που έφτασαν στη χώρα από τη Βρετανία και έλαβαν άδεια να βγουν από την καραντίνα νωρίτερα για ανθρωπιστικούς λόγους, βρέθηκαν θετικές στην Covid-19.

Και οι δύο τους εντέλει εντοπίστηκαν, αλλά στο μεταξύ, είχαν διανύσει τα 650 χιλιόμετρα που χωρίζουν το Όκλαντ από το Ουέλινγκτον, για να πάνε να επισκεφθούν έναν συγγενή τους στο νεκροκρέβατό του.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας αναγκάστηκε να εξηγήσει για ποιον λόγο επετράπη στις γυναίκες να σπάσουν την καραντίνα χωρίς να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ, ενώ έχουν προκύψει ερωτήματα σχετικά με την καλή διαχείριση των εγκαταστάσεων όπου μένουν τα πρόσωπα που τίθενται σε καραντίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι εμπιστεύτηκε στον στρατό της χώρας τη φύλαξη των συνόρων και των χώρων καραντίνας.

«Γνωρίζω ότι η περίπτωση των δύο αυτών γυναικών έχει αναστατώσει τους πολίτες, σίγουρα έχει αναστατώσει εμένα» δήλωσε ο Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Νέας Ζηλανδίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα.

«Ζητώ συγγνώμη που φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση» πρόσθεσε.

Τα σύνορα της Νέας Ζηλανδίας είναι κλειστά για όλους, με εξαίρεση τους πολίτες της χώρας που θέλουν να επιστρέψουν, αν και γίνονται κάποιες παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες κανόνες για ανθρωπιστικούς και επαγγελματικούς λόγους.

Μετά το περιστατικό με τις δύο γυναίκες, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ακύρωσε όλες τις εξαιρέσεις που προβλέπονταν για την πρόωρη έξοδο από την καραντίνα και υπογράμμισε ότι κανείς δεν θα μπορεί να αποχωρεί από τα ξενοδοχεία καραντίνας αν δεν έχει υποβληθεί σε τεστ.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών των τριών νέων κρουσμάτων.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Νέα Ζηλανδία έγινε μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που κατάφερε να εξαλείψει τον ιό και να επιστρέψει στην κανονικότητα, αίροντας όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς περιορισμούς, εκτός από τα κλειστά σύνορα.

Ο Μπλούμφιλντ δήλωσε πεπεισμένος ότι δεν θα έχει υπάρξει μετάδοση στην κοινότητα από τα τρία νέα κρούσματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης