Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε τη Δευτέρα (23/3) ότι η πολιτεία του ίσως χρειαστεί άλλες 50.000 νοσοκομειακές κλίνες για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό που προβλέπεται με βάση υπολογιστικά μοντέλα για την καμπύλη της πανδημίας.

Το σύστημα νοσοκομείων της πολιτείας θα μπορούσε να αναπροσαρμοστεί για να βρεθούν 30.000 από αυτά τα κρεβάτια, αλλά ακόμα κι έτσι θα απαιτηθούν ακόμη 20.000 αν τα μοντέλα αποδειχθούν ακριβή, προειδοποίησε ο Νιούσομ, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νιούσομ ανέφερε πως οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να αξιοποιήσουν εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για «συνέδρια» ή «εμπορικές εκθέσεις», ενώ χαρτογραφούν «συγκεκριμένους πόρους σε όλη την πολιτεία, όπως μοτέλ και ξενοδοχεία», όχι μόνο για να προσφερθεί κατάλυμα «στους άστεγους» που κινδυνεύουν, αλλά και ως μέσο για την «αύξηση της δυναμικότητας» του συστήματος υγείας.

Το πλωτό νοσοκομείο Mercy του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από το Σαν Ντιέγκο χθες Δευτέρα και αναμένεται να δέσει στο Λος Άντζελες σε περίπου μία εβδομάδα, γεγονός που θα αυξήσει τις διαθέσιμες κλίνες κατά 1.000, σημείωσε παράλληλα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Διευκρίνισε ότι το πλωτό νοσοκομείο δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη νοσηλεία ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, αλλά για ασθενείς με άλλες παθήσεις, ώστε να ανακουφιστεί το σύστημα των νοσοκομείων.

Η Καλιφόρνια, η πολιτεία των ΗΠΑ με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία: καταμετρά πάνω από 1.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 27 θανάτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σύνολο της επικράτειας των ΗΠΑ, καταγράφονται 40.000 κρούσματα και πάνω από 500 θάνατοι.

Κατά τον Νιούσομ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αναμένεται να «αυξηθεί σημαντικά» καθώς η πολιτεία μόλις μπόρεσε να αρχίσει να διενεργεί περισσότερες διαγνωστικές εξετάσεις.

Πολιτειακοί αξιωματούχοι έχουν βγει στην αγορά προκειμένου να αγοράσουν περίπου 200 εκατομμύρια τεμάχια προστατευτικού εξοπλισμού — μάσκες, γάντια, στολές — για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σημείωσε ο κυβερνήτης.

Περίπου 1.000 αναπνευστήρες, που παρήχθησαν με πρωτοβουλία του συνιδρυτή και επικεφαλής της εταιρείας Tesla Ίλον Μασκ, διανέμονται στο Λος Άντζελες, ενημέρωσε ο Νιούσομ.

Κυβερνήτες και δήμαρχοι σε όλες τις ΗΠΑ απευθύνουν ολοένα πιο απελπισμένες εκκλήσεις για βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Ο στρατός των ΗΠΑ ετοιμάζεται να στήσει νοσοκομεία εκστρατείας στη Νέα Υόρκη και στο Σιάτλ, τις δύο πόλεις που πλήττονται πιο σκληρά στη χώρα, για να ανακουφίσει την πίεση στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

Ο Νιούσομ είπε πως διέταξε να κλείσουν οι δημόσιοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, εξηγώντας πως διαπιστώθηκε ότι άνθρωποι συγκεντρώνονταν σε τέτοιους χώρες, καθώς και πάρκα και ακτές, το Σαββατοκύριακο, παρά την εντολή των αρχών προς τους κατοίκους της πολιτείας να μείνουν στα σπίτια τους για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση. «Δεν γίνεται να το ξαναδούμε αυτό», επέμεινε ο κυβερνήτης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης