Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα στις 10:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) την αναστολή της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12.

Νωρίτερα πηγή από το κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, είχε επίσης επισημάνει μιλώντας στο Reuters ότι είναι πιθανό ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να αναστείλει το νομοσχέδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 10.30 π.μ. στην Κνεσέτ μετά από μαραθώνιες συνομιλίες κατά τη διάρκεια της νύχτας με τους πολιτικούς του συμμάχους.

Η κίνηση αυτή είναι απίθανο να έχει την υποστήριξη όλων των μελών του συνασπισμού του.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους σε όλη τη χώρα το βράδυ της Κυριακής, αφού ο πρωθυπουργός απέλυσε τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, αφού ο πρώην σύμμαχός του τον προειδοποίησε ότι η αναθεώρηση προκαλεί ζημιά στην ασφάλεια του Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ είχαν σπεύσει προ ημερών και εκείνοι, να πάρουν θέση στο πλευρό του υπουργού Άμυνας ζητώντας να παγώσει η νομοθετική διαδικασία που έχει προκαλέσει σάλο αντιδράσεων τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα. Σε περίπου ίδια γραμμή με τον Γκάλαντ φέρεται να κινείται και ο – επίσης προερχόμενος από το Λικούντ – υπουργός Γεωργίας Άβι Ντίχτερ ο οποίος έχει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ζητήσει από τον Νετανιάχου να βάλει στον πάγο την προωθούμενη μεταρρύθμιση τουλάχιστον ως τα τέλη Απριλίου.

Εδώ και σχεδόν τρεις μήνες πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες μαζικές διαδηλώσεις κατά της σχεδιαζόμενης νομοθεσίας και αυξάνεται το κύμα αντιρρήσεων από κορυφαία δημόσια πρόσωπα, όπως ο πρόεδρος, νομικοί, επιχειρηματίες και άλλοι. Οι ηγέτες της δυναμικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ έχουν εξάλλου υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές θα τρομάξουν τους επενδυτές, τη ώρα που πρώην κορυφαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν ταχθεί κατά του σχεδίου και βασικοί σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας, έχουν εκφράσει ανησυχίες.

Οι αντίπαλοι της αναθεώρησης έχουν τραβήξει μια «κόκκινη» γραμμή για το νομοσχέδιο για τους διορισμούς δικαστών λέγοντας ότι θα πολιτικοποιήσει το δικαστήριο, θα καταργήσει βασικούς ελέγχους στην κυβερνητική εξουσία και θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον δημοκρατικό χαρακτήρα του Ισραήλ.

Παρέμβαση του προέδρου Χέρτζογκ

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ ζήτησε νωρίτερα σήμερα από την κυβέρνηση να σταματήσει την επίμαχη δικαστική αναθεώρησή της, μια ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέλυσε τον υπουργό Αμυνας επειδή ήταν αντίθετος στην κίνηση, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους.

«Για χάρη της ενότητας του λαού του Ισραήλ, για χάρη της ευθύνης, σας καλώ να σταματήσετε αμέσως τη νομοθετική διαδικασία», έγραψε στο Twitter ο αρχηγός του κράτους του Ισραήλ.

Είχε προηγηθεί η αποπομπή του υπουργού Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, από τον πρωθυπουργό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οποία παραιτήθηκε το βράδυ της Κυριακής ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη.

«Δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω να εκπροσωπώ αυτήν την κυβέρνηση», έγραψε στο Twitter ο Ασάφ Ζαμίρ.

«Πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι το Ισραήλ παραμένει φάρος δημοκρατίας και ελευθερίας στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Ζαμίρ.

Αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (σε βάρος του οποίου υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί και δίωξη με την κατηγορία της διαφθοράς) επανεξελέγη στην πρωθυπουργία, για μια έκτη πρωθυπουργική θητεία, τον Νοέμβριο του 2022, με την παράταξή του, το κόμμα Λικούντ, να εξασφαλίζει ποσοστό 23,41%. Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας ωστόσο, που εκείνος συγκρότησε, θεωρείται η πιο ακροδεξιά στα ισραηλινά χρονικά.

Ήδη από την πρώτη στιγμή ανάληψης της εξουσίας, αυτή η κυβέρνηση άρχισε να προωθεί μεταρρυθμίσεις που, εάν υιοθετηθούν, θα περιορίσουν σημαντικά την εξουσία του ανώτατου δικαστηρίου. Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, η κυβέρνηση και η απλή πλειοψηφία των βουλευτών στην Κνεσέτ θα μπορούν να επηρεάζουν τον διορισμό των δικαστών, να περιορίζουν τις εξουσίες του γενικού εισαγγελέα και να απορρίπτουν αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου το οποίο δεν θα μπορεί στο μέλλον, το ίδιο «εύκολα», να απορρίπτει νόμους ως αντισυνταγματικούς.

Οι προτείνοντες το σχέδιο λένε πως αυτό θα βάλει χαλινάρι στις υπερβολές του Ανώτατου Δικαστηρίου και θα αποκαταστήσει την ισορροπία. Οι επικριτές του λένε ότι θα αποδυναμώσει τα δικαστήρια, θα θέσει σε κίνδυνο τις πολιτικές ελευθερίες και θα προκαλέσει ζημιά στην οικονομία.

Το προτεινόμενο σχέδιο έχει οδηγήσει σε διαδηλώσεις επί εβδομάδες σε όλη τη χώρα και έχει προκαλέσει ανησυχία στους δυτικούς συμμάχους της χώρας.

Πηγή: Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης