Περικυκλώνει την Ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019, 11:19
Περικυκλώνει την Ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν

Με τη δημιουργία ναυτικών βάσεων σε καίρια σημεία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να περικυκλώσει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, από την Τυνησία μέχρι και τη Συρία. Τα τουρκικά σχέδια για τη δημιουργία δύο ναυτικών βάσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα έχουν ήδη ξεκινήσει και προωθούνται.

Στόχος της Άγκυρας είναι μέσα από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις να έχει καλύτερη και αμεσότερη πρόσβαση σε όλα τα σημεία της Ανατολικής Μεσογείου. Και ειδικότερα τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και νότια της Κρήτης.

# Η μια ναυτική βάση που στοχεύει να δημιουργήσει η Τουρκία, θα είναι στον κόλπο της κατεχόμενης Αμμοχώστου και όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ομάδα εμπειρογνωμόνων άρχισε ήδη να μελετά περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 35 με 40 χιλιόμετρα από το Τρίκωμο.
 
Η εν λόγω ναυτική βάση, μαζί με την αεροπορική βάση που δημιουργείται στο κατεχόμενο Λευκόνοικο (όπου ήδη σταθμεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και υπάρχει πρόθεση να μεταφερθούν και μαχητικά), δημιουργούν  ορμητήριο ζωτικής σημασίας στα κατεχόμενα, από το οποίο η Τουρκία θα μπορεί να παρεμβαίνει ή και να ελέγχει ολόκληρη την περιοχή πέριξ της Κύπρου.

# Η δεύτερη ναυτική βάση που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία είναι στον κόλπο Γκαμπές στην Τυνησία.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά το ταξίδι του στην Τύνιδα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ήγειρε το αίτημα για ναυτική βάση.

Η Άγκυρα θέλει τον χώρο αυτό ώστε να μπορεί το ναυτικό της να δρα καλύτερα προς την κατεύθυνση της Λιβύης, καθώς έχει ήδη ληφθεί απόφαση γι' αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη.

Μέσω αυτών των σχεδίων, η Τουρκία πιστεύει ότι θα είναι σε θέση να παρεμβαίνει σε όλη την έκταση της Μεσογείου, χωρίς να υπόκειται σε οποιονδήποτε έλεγχο και παράλληλα να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του ναυτικού άλλων χωρών. Στην περίπτωση της Λιβύης στόχος της Τουρκίας είναι να αποτρέψει τις όποιες κινήσεις από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Πάντως, οι ενέργειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη βόρειο Αφρική άρχισαν να προκαλούν αντιδράσεις από διάφορες κατευθύνσεις.

Ήδη, η Ρωσία έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην απόφαση της Άγκυρας να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη.

Πηγή: philenews.com

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019, 11:19