Έλληνας επιχειρηματίας συνελήφθη από τις αμερικανικές Αρχές στο Παρίσι στις 9 Μαΐου με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας. Πρόκειται για τον Νικόλαο Μπογονικολό, ιδιοκτήτη της Aratos Group, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση, εν αναμονή της επίλυσης της διαδικασίας έκδοσης.

Σύμφωνα με το FBI, σε βάρος του Νίκου Μπογονικολού, ασκήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν, ποινική δίωξη για κατασκοπεία αλλά και λαθρεμπόριο. Φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στον κβαντικό υπολογισμό και τις πυρηνικές δοκιμές για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της Ρωσίας, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες σύμμαχες χώρες, ο κατηγορούμενος και η Aratos Group είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», ανέφερε ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης Μπρέον Πις. «Το Γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει, ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια».

«Ο Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών με ενορχηστρωτή τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλιο τρόπο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες διπλής χρήσης αμερικανικής προέλευσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο Μπογονικολός προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους», δήλωσε ο αρμόδιος υποδιευθυντής του FBI Μάικλ Ντρισκόλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολύ γνωστός και στην Ελλάδα

Ο Νίκος Μπογονικολός έχει καταγωγή από την Πάτρα και είναι ιδιοκτήτης της Aratos Group (ιδρύθηκε το 2003). Αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών το 1985. Από το 1987 διετέλεσε πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και κύριος μέτοχος εταιρειών στους τομείς της πληροφορικής, εκπαίδευσης και των υπηρεσιών συμβούλου διοίκησης και Ευρωπαϊκών Εργων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ανώτερος σύμβουλος υπουργείων και σε κυβερνήσεις παγκοσμίως. Από το 2004 είναι επίτιμος Διδάκτωρ της National Academy of Management, Ουκρανία. Σύμφωνα με το βιογραφικό του υπήρξε μέλος των ΔΣ του Σκαγιοπουλείου Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πάτρας και του Νοσοκομείου Πατρών «Αγ. Ανδρέας».

Στην Aratos Group ανήκουν αρκετές εταιρείες με έδρα σε Ελλάδα και Ολλανδία, οι οποίες έχουν εμπειρία σε θέματα όπως οι «τεχνολογίες που αφορούν το Διάστημα», την «Εσωτερική Ασφάλεια» (Homeland Security) και τις τεχνολογίες Blockchain που χρησιμοποιούνται στα κρυπτονομίσματα.

Ο Νίκος Μπογονικολός έχει γράψει το βιβλίο «Η Νέα Οικονομία του Blockchain». Μόνιμος κάτοικος Αθηνών τα τελευταία χρόνια, ο Νίκος Μπογονικολός δραστηριοποιήθηκε στην Πάτρα ενώ στο παρελθόν είχε εμπλακεί και στον χώρο του μπάσκετ ως ιδιοκτήτης της Ολυμπιάδας Πατρών, όταν αγωνιζόταν στην Α1 κατηγορία ενώ είχε ασχοληθεί και τις ομάδες βόλεϊ του ΠΑΟΚ και μπάσκετ του Παγκρατίου.

Σύμφωνα με το pelop.gr μία από τις θυγατρικές της εταιρείας, ήταν φιναλίστ στο NATO Innovation Challenge για διαστημικές εφαρμογές το 2021 για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια. Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με το FBI, εμφανίστηκε πως έχει εμπειρία να συμβουλεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις «κυβερνήσεις παγκοσμίως» και η Aratos προμήθευε αμυντικό εξοπλισμό και συναφείς τεχνολογίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Λαθρεμπόριο τεχνολογιών 

Ο Μπογονικολός φέρεται από το 2017 να εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο αμερικανικής προέλευσης στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης στη Ρωσία κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την καταγγελία. Πρόκειται για προηγμένα ηλεκτρονικά και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Aratos, ενώ στην πραγματικότητα στάλθηκαν εκ νέου στη Ρωσία κατά παράβαση του νόμου των ΗΠΑ. Ορισμένοι από τους Ρώσους τελικούς χρήστες περιελάμβαναν εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη Στρατιωτική Μονάδα 33949, μέρος της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, γνωστή ως SVR.

 

 

Σύμφωνα με την καταγγελία, πολλές από αυτές τις εντολές ζητήθηκαν από τη Serniya Engineering και τη Sertal LLC (το Δίκτυο Serniya), εταιρείες με έδρα τη Μόσχα που λειτουργούν υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. 

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) και το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου (DOC) επέβαλαν κυρώσεις κατά των Serniya, Sertal και πολλών ατόμων και εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν στο σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς τες «οργανικές για την πολεμική μηχανή της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η Ρωσία τον προσέλαβε ως πράκτορα προμηθειών το 2017

Ο Μπογονικολός, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προσλήφθηκε ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε θυγατρική της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, πληροφόρησαν τον κατηγορούμενο να μεταβεί μόνος στη Μόσχα «αφού η ημερήσια διάταξη θα είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα».

Σε επόμενη παραγγελία, ο κατηγορούμενος ενημέρωσε ότι θα παραποιούσε μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας «υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία. Ευαίσθητη υπόθεση. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή (των ΗΠΑ)». Ο κατηγορούμενος υπέγραψε πολλές ψευδείς δηλώσεις τελικής χρήσης και τις παρείχε σε εταιρείες των ΗΠΑ, πιστοποιώντας ότι η εταιρεία ήταν ο τελικός χρήστης των ζητούμενων αντικειμένων, ότι η εταιρεία δεν θα επανεξήγαγε τα αγαθά αλλού και ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη όπλων.

Ο δικηγόρος του Πατρινού επιχειρηματία: «Περιμένουμε τη δικογραφία»

Ο δικηγόρος του κ. Μπογονικολού, ο πατρινός ποινικολόγος Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»: «Ο κ. Μπογονικολός είναι γνωστός για τις έρευνές του, επί σειρά ετών σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Για το ζήτημα που προέκυψε δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση», επισημαίνοντας πως θα τοποθετηθεί για την υπόθεση, όταν πληροφορηθεί το περιεχόμενο της δικογραφίας που σχηματίσθηκε, σε βάρος του επιχειρηματία.

Oι δωρεές στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις 

Εν τω μεταξύ τον Φεβρουάριο του 2023, το Ελληνικό Δημόσιο έκανε αποδεκτή δωρεά της εταιρείας «ΖΕΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Μ.Ι.Κ.Ε.» η οποία είναι μέλος του ομίλου ARATOSGROUP. Η δωρεά απευθύνεται στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και αφορά στη χορηγία μίας υποβρύχιας κατευθυνόμενης συσκευής υποβοήθησης καθαρισμού υφάλων σκαφών καθώς και στην παροχή αρχικής εκπαίδευσης στη χρήση του. Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία την οποία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος αποδέχθηκε και υπέγραψε προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησής της το επόμενο διάστημα.

Όπως αναφέρεται σε ανάλογο δημοσίευμα: «Ο πρόεδρος του ομίλου Aratos Group δρ. Νίκος Μπογονικολός ο οποίος κατάγεται από την Ηλεία και έχει εμπειρία στο χώρο της τεχνολογίας 35 ολόκληρα χρόνια, προχώρησε σε αυτήν την κίνηση σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του Πολεμικού μας Ναυτικού και αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν έχει προσφέρει και ενισχύσει μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις του, τις Ένοπλες Δυνάμεις και θέματα ανάπτυξης της χώρας, κάτι που είναι διατεθειμένος να επαναλάβει και στο μέλλον, όπως έχει αναφέρει μέσα από συνεντεύξεις του και κυρίως όπως διαπιστώνεται μέσα από το έργο του».

Πατήστε πάνω στην εικόνα για  να δείτε όλη την ανακοίνωση των Αμερικανικών Αρχών και τα έγγραφα:

Δείτε τις ανακοινώσεις των Αμερικανικών Αρχών:

 

Με πληροφορίες από: pelop.gr, ant1news.gr

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης