Ο βραβευμένος δημοσιογράφος Brent Renaud, ηλικίας 51 ετών, δέχθηκε ρωσικά πυρά ενώ βρισκόταν σε αυτοκίνητο στην περιοχή Ιρπίν, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές. Μαζί του ήταν και άλλος ένας δημοσιογράφος, ο οποίος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Αμέσως η είδηση έκανε τον γύρο του διαδικτύου με τις πρώτες φωτογραφίες από το άψυχο σώμα του και μία δημοσιογραφική του ταυτότητα. Οι δύο άνδρες επλήγησαν, ενώ κυκλοφορούσαν με αυτοκίνητο μαζί με έναν Ουκρανό πολίτη, που επίσης τραυματίστηκε, είπε στο AFP ο Ντανίλο Σαποβάλοφ, ένας γιατρός που συνδράμει τις ουκρανικές δυνάμεις και ο οποίος ανέλαβε τη φροντίδα των θυμάτων. Δημοσιογράφος του AFP είδε τη σορό του δημοσιογράφου που σκοτώθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε πως θα συνομιλήσει με συμμάχους και εταίρους για να μάθει περισσότερα σχετικά με τον αναφερόμενο θάνατο ενός Αμερικανού δημοσιογράφου κοντά στο Κίεβο.

Νωρίτερα διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο δημοσιογράφος ήταν απεσταλμένος των New York Times, ωστόσο με άρθρο του των αμερικανικό ΜΜΕ αρνήθηκε ότι είχαν συνεργασία, για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Τι λένε οι New York Times 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι New York Times σε ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα αναφέρουν ότι «ο Brent Renaud είχε εργαστεί για διάφορους αμερικανικούς οργανισμούς ειδήσεων και μέσων ενημέρωσης στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων των HBO, NBC και The New York Times». 

«Ο Brent Renaud  (Μπρεντ Ρενό) είχε συνεισφέρει στους Times τα προηγούμενα χρόνια, πιο πρόσφατα το 2015, αλλά δεν ήταν σε αποστολή για την εταιρεία στην Ουκρανία. Οι πρώτες αναφορές ότι εργαζόταν για τους Times στην Ουκρανία κυκλοφόρησαν επειδή βρέθηκε με ένα σήμα τύπου Times που είχε εκδοθεί για μια αποστολή πριν από χρόνια», επισημαίνουν.

«Λυπούμαστε πολύ για το θάνατο του Brent Renaud», δήλωσε η Danielle Rhoades Ha, εκπρόσωπος των Times. «Ο Brent ήταν ένας ταλαντούχος σκηνοθέτης».

Κατά την τελευταία δεκαετία, είχε καλύψει τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τον σεισμό στην Αϊτή, τη βία των καρτέλ στο Μεξικό και τους νέους πρόσφυγες στην Κεντρική Αμερική.

Δείτε τη φωτογραφία του δημοσιογράφου

Δείτε την δημοσιογραφική ταυτότητα

Ο δημοσιογράφος εν’ ώρα καθήκοντος

Ο δεύτερος δημοσιογράφος που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση:

 

Ο τραυματίας συνάδελφός του περιγράφει τη στιγμή της επίθεσης

«Περάσαμε την πρώτη ανθρωπιστική διαδρομή στο Ιρπίν, πηγαίνοντας να γυρίσουμε σε βίντεο πρόσφυγες να φεύγουν», δήλωσε και πρόσθεσε: «μπήκαμε σε ένα αμάξι, όταν κάποιος προσφέρθηκε να μας μεταφέρει στην επόμενη ανθρωπιστική διαδρομή και μόλις περάσαμε το σημείο ελέγχου ξεκίνησαν να μας πυροβολούν».

«Ο οδηγός έκανε αναστροφή, αλλά συνέχισαν να πυροβολούν. Ήμασταν δύο, ο φίλος μου είναι ο Μπρεντ Ρενό και πυροβολήθηκε πίσω δεξιά. Δεν ξέρω την κατάστασή του, είδα μόνο ότι πυροβολήθηκε στον λαιμό και χωριστήκαμε», συμπλήρωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης