Ο κατηγορούμενος για διενέργεια κατασκοπείας σε βάρος της Ρωσίας Πολ Ουίλαν, δήλωσε την Πέμπτη ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο κέντρο κράτησης βελτίωσε τα ρωσικά του.

«Μιλάω ήδη καλύτερα στα ρωσικά. Μπορώ να πω δώστε μου μια μπίρα», δήλωσε λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του δικαστηρίου Λεφόρτοφσκι της Μόσχας, το οποίο αποφάσισε να παρατείνει την κράτηση του για δύο μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικηγόρος του Ουίλαν Βλαντίμιρ Ζερεμπένκοφ δήλωσε ότι ο πελάτης του μαθαίνει ρωσικά από τον συγκρατούμενό του στο κελί, ο οποίος γνωρίζει αρκετά καλά αγγλικά.

«Ο συγκρατούμενος του Ουίλαν στο κελί είναι κάποιος που κατηγορείται για οικονομικά εγκλήματα. Γνωρίζει καλά αγγλικά».

Με βάση τις πληροφορίες της Κοινωνικής Επιτροπής Επιτήρησης της Μόσχας, ο πρώην συγκρατούμενός του ήταν άτομο που είχε καταδικαστεί για υπόθεση που είχε σχέση με ναρκωτικά, ο οποίος γνώριζε επίσης καλά αγγλικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή την Πέμπτη ο Αμερικανός κατήγγειλε ότι τον κρατούν ως όμηρο ενόψει μιας πιθανής ανταλλαγής κρατουμένων.

Μέσα από το κλουβί των κρατουμένων στην αίθουσα του δικαστηρίου Λεφόρτοφσκι, ο 48χρονος ανέγνωσε προς το δικαστήριο ένα κείμενο του στο οποίο έλεγε: «Η Ρωσία λέει ότι συνέλαβε έναν Τζέιμς Μποντ σε αποστολή κατασκοπείας, στην πραγματικότητα απήγαγαν ένα Mr Bean σε διακοπές», (αναφερόμενος στον διάσημο κινηματογραφικό κατάσκοπο Τζέιμς Μποντ και στον ρόλο ενός ατζαμή, τον οποίο υποδύεται ο Βρετανός ηθοποιός Ρόουαν Άτκινσον).

Ο Ζερεμπένκοφ δήλωσε επίσης ότι ο Ουίλαν είχε φιλικές σχέσεις με Ρώσους που σχετίζονταν με τα σώματα ασφαλείας, αλλά δεν επιχείρησε να τους στρέψει σε πράξεις που θεωρούνται ως εσχάτη προδοσία.

«Έχει πολλούς γνωστούς στη Ρωσία, ανάμεσα στους οποίους άτομα από τα σώματα ασφαλείας. Ο ίδιος είχε μαζί τους φιλικές σχέσεις, πήγαιναν μαζί εκδρομές. Ο ίδιος πολέμησε στο Ιράκ και τον ενδιέφερε περισσότερο να κάνει παρέα με τέτοια άτομα», δήλωσε ο δικηγόρος του, επισημαίνοντας ότι κανένας απ` όλους αυτούς τους φίλους του δεν κατέθεσε εναντίον του. «Όλους τους ανέκριναν και όλοι υπογράμμισαν ότι ο Ουίλαν δεν προσπάθησε να τους στρατολογήσει», δήλωσε ο δικηγόρος του.

Το δικαστήριο Λεφόρτοφσκι της Μόσχας παρέτεινε την κράτηση του Ουίλαν έως τις 29 Δεκεμβρίου.

Ο ηλικίας 48 ετών Πολ Ουίλαν, ο οποίος εκτός από υπήκοος των ΗΠΑ, είναι υπήκοος της Βρετανίας, του Καναδά και της Ιρλανδίας, εργαζόταν ως διευθυντής ασφαλείας στην αμερικανική εταιρεία BorgWarner, που έχει την έδρα της στο Μίσιγκαν και παράγει εξαρτήματα αυτοκινήτων.

Στις 28 Δεκεμβρίου του 2018 άνδρες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) τον συνέλαβαν στη Μόσχα με την κατηγορία ότι διενεργούσε κατασκοπεία. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη με βάση το άρθρο 276 του ρωσικού Ποινικού Κώδικα («Κατασκοπεία»), το οποίο προβλέπει ποινή καθείρξεως από 10-20 έτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης