Ο Τζο Μπάιντεν και ο Γουστάβο Πέτρο πρόβαλαν χθες Πέμπτη στην Ουάσινγκτον την απόλυτη συναίνεσή τους ως προς την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, αποφεύγοντας να επεκταθούν –τουλάχιστον στο δημόσιο μέρος της συνάντησής τους– σε πιο ακανθώδη ζητήματα, όπως οι αποκλίνουσες προσεγγίσεις τους όσον αφορά τον αγώνα εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών.

Η Κολομβία είναι κράτος «κλειδί» στην αμερικανική ήπειρο, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποδεχόμενος τον ομόλογό του στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, προτού του ευχηθεί, με μια ημέρα καθυστέρηση, για τα γενέθλιά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα σύντομα σχόλιά τους στον Τύπο, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις «κοινές» προσπάθειες των δύο κρατών για να αποτρέψουν την κλιματική αλλαγή και να προστατεύσουν το δάσος του Αμαζονίου.

Ακόμη, τόνισε πως η Κολομβία και οι ΗΠΑ «συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών και την αντίδραση στα ιστορικά επίπεδα μετανάστευσης» στη Λατινική Αμερική.

«Ευχαρίστησε» τον ομόλογό του για την υποδοχή μεταναστών από τη Βενεζουέλα και για την «ειλικρινή και σθεναρή δέσμευσή του στην ειρήνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η δημοκρατία, η ελευθερία και η ειρήνη είναι το κοινό μας πρόγραμμα», είπε από την πλευρά του ο Κολομβιανός πρόεδρος.

Ακόμη, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός –ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά– κάλεσε να υπάρξει αλλαγή «σε βάθος» της παγκόσμιας οικονομίας, ειδικά να τερματιστεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο οι ΗΠΑ και η Κολομβία, πίσω από τα εγκάρδια λόγια των δύο προέδρων, έχουν αρκετές διαφωνίες, ειδικά στο ζήτημα της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών· η Κολομβία είναι άλλωστε η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές κοκαΐνης στον κόσμο.

Ο Πέτρο, άλλοτε αντάρτης, που εξελέγη πρόεδρος το καλοκαίρι του 2022, θέλει να επιτευχθεί «απόλυτη ειρήνη» στη χώρα του, φιλοδοξεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Κολομβία, που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα, μέσω διαπραγματεύσεων με διάφορες ένοπλες οργανώσεις.

Προς τον σκοπό αυτό εννοεί να προσφέρει πιο επιεική αντιμετώπιση σε διακινητές ναρκωτικών που θα παραδοθούν στη δικαιοσύνη, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις. Εξάλλου, οι ΗΠΑ μόλις πρόσθεσαν στον κατάλογο των δέκα πλέον καταζητούμενων κακοποιών που καταρτίζουν στέλεχος της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), που κατά το FBI ενέχεται στην εμπορία ναρκωτικών.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος έχει επικρίνει έντονα τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που διεξάγουν οι ΗΠΑ και τάσσεται υπέρ λιγότερο κατασταλτικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών κόκας, κάτι που ανησυχεί την Ουάσινγκτον.

Άλλο λεπτό ζήτημα στη διμερή σχέση: η Βενεζουέλα.

Ο Γουστάβο Πέτρο καλεί να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Μαδούρο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα το εξετάσει παρά μόνο αν ξαναρχίσει και είναι καρποφόρος ο πολιτικός διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη χώρα αυτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης