Η επικεφαλής της Γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ συνεχίζει την τριήμερη περιοδεία της στην κεντρική Ασία επισκεπτόμενη σήμερα το Ουζμπεκιστάν, έχοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την τόνωση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Στην πρωτεύουσα Τασκένδη η πολιτικός των Πρασίνων θα συναντηθεί με τον Oυζμπέκο ομόλογο της Βλαντίμιρ Νόροφ. Θα επισκεφθεί σχολείο και θα εγκαινιάσει φωτοβολταϊκή εγκατάσταση η οποία χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό ομοσπονδιακό κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατόπιν, θα επισκεφθεί εγκατάσταση όπου λειτουργούν μεταλλεία έξω από την πρωτεύουσα. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του Ουζμπεκιστάν, παράγει το 90% του ασημιού και το 20% του χρυσού που εξορύσσεται στη χώρα.

Ακόμη, η εταιρεία αυτή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στην πάλαι ποτέ σοβιετική δημοκρατία. Γερμανικές εταιρείες την προμηθεύουν με εξοπλισμό και υπηρεσίες.

Το Ουζμπεκιστάν των 35 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα της πρώην ΕΣΣΔ, μετά τη Ρωσία και την Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία έγινε εκ νέου ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας πέρυσι. Από το 2018, ο κυριότερος εμπορικός εταίρος του Ουζμπεκιστάν ήταν η Κίνα.

Σε έγγραφο της GTAI («German Trade and Invest», ομοσπονδιακή υπηρεσία αρμόδια για το εμπόριο και τις επενδύσεις στο εξωτερικό), τονιζόταν πως το Ουζμπεκιστάν είναι η κυριότερη καταναλωτική αγορά στην κεντρική Ασία.

Η χώρα διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, πολύτιμων και μη σιδηρούχων μετάλλων, ουρανίου και άλλων ορυκτών πόρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης