«Κοιτάξτε. Ο ισχυρισμός ότι είπε ψέματα είναι ανοησία». Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Ντόμινικ Ράαμπ, επιστρατεύθηκε για να απαντήσει στις νέες κατηγορίες που διατύπωσε ο Ντόμινικ Κάμινγκς, πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι είπε ψέματα στη Βουλή των Κοινοτήτων ισχυριζόμενος ότι νόμιζε ότι το πάρτι, ένα από τα πάρτι, στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown ήταν μια «συνάντηση εργασίας» και ότι τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που ίσχυαν για τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς, δεν παραβιάσθηκαν.

Ερωτώμενος εάν η πρωθυπουργία Τζόνσον θα θεωρείται τελειωμένη εφόσον αποδειχθεί ότι είπε ψέματα στο Κοινοβούλιο, ο Ντόμινικ Ράαμπ επέμεινε στο Times Radio: «Εκανε σαφές στη Βουλή των Κοινοτήτων, απάντησε σε ερωτήσεις επ’ αυτού, ότι νόμιζε ότι επρόκειτο για συνάντηση εργασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει στήσει σχέδιο διάσωσης του Μπόρις Τζόνσον και αρνείται τις αποκαλύψεις του Ντόμινικ Κάμινγκς. Ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Bρετανού πρωθυπουργού, Μάρτιν Ρέινολντς, ο οποίος έστειλε την πρόσκληση «φέρτε τα ποτά σας» για το πάρτι, ερευνάται από την υψηλόβαθμη δημόσια λειτουργό, Σου Γκρέι.

Ωστόσο, στους βουλευτές που επικρίνουν τον ηγέτη των Τόρις προστέθηκαν δύο υπουργοί της κυβέρνησής του, επίσης ανήσυχοι για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα σκάνδαλα στις εκλογικές τους περιφέρειες, και προειδοποίησαν για «σοβαρή βλάβη» στην εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Επιστημών, Τζορτζ Φρίμαν, δήλωσε «σοκαρισμένος και εμβρόντητος» από τις αποκαλύψεις και έθεσε το ερώτημα για ποιον λόγο το πολιτικό προσωπικό είχε την πολυτέλεια να απολαμβάνει τέτοιες κοινωνικές συγκεντρώσεις την ώρα που οι πολίτες της περιφέρειάς του «έβλεπαν τους αγαπημένους τους να πεθαίνουν μόνοι», σύμφωνα με τους Times. Αντίστοιχα, η υπουργός Υγείας, Μαρία Κόλφιλντ, επέμεινε ότι, ανεξάρτητα αν παραβιάσθηκαν «τεχνικά» τα περιοριστικά μέτρα, το πνεύμα των κανόνων όντως παραβιάσθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα ζητήσω μέτρα κατά οποιουδήποτε έχει παραβιάσει τους κανόνες», έγραψε στην ιστοσελίδα της η υπουργός Υγείας Μαρία Κόλφιλντ. «Είναι σαφές ότι υπήρχε μια κουλτούρα στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου ακόμη και αν οι κανόνες δεν παραβιάσθηκαν τεχνικά, το πνεύμα των κανόνων όντως παραβιάσθηκε και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο».

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, αρχιτέκτονας της καμπάνιας του Brexit και βασικός σύμβουλος του Μπόριςτ Τζόνσον, που αναγκάσθηκε να αποχωρήσει από την Ντάουνινγκ Στριτ τον Νοέμβριο 2020, αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός συμφώνησε ότι το πάρτι έπρεπε να πραγματοποιηθεί.

«Όχι μόνον εγώ, αλλά και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες που συζήτησαν το θέμα τότε, θα μπορούσαν να καταθέσουν ενόρκως ότι έτσι συνέβη», έγραψε στο blog του.

Ο «εκδικητικός» Ντόμινικ Κάμινγκς αποκάλυψε ότι αφού ειπώθηκε από τουλάχιστον δύο ανθρώπους στον Μάρτιν Ρέινολντς ότι πρέπει να ακυρώσει το πάρτι, εκείνος ρώτησε τον Μπόρις Τζόνσον. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί, έγραψε στο blog του ο Ντόμινικ Κάμινγκς.

Η Σου Γκρέι ερευνά σειρά καταγγελιών για παραβίαση των κανονισμών από τον Μπόρις Τζόνσον, αξιωματούχους και το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ. Οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησής του, που επιστρατεύθηκαν για να τον υποστηρίξουν, δήλωσαν ότι το κοινό πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ωστόσο, τα σκάνδαλα έχουν καταβαραθρώσει τη δημοτικότητα του Βρετανού πρωθυπουργού και την υποστήριξη προς το Συντηρητικό Κόμμα, ενώ όλο και περισσότεροι βουλευτές των Τόρις δηλώνουν ότι πρέπει να παραιτηθεί. Από την πλευρά του, ο Ντόμινικ Κάμινγκς άφηνε να εννοηθεί χθες μέσω του blog του ότι τα χειρότερα ίσως να μην έχουν ακόμη αποκαλυφθεί για την Ντάουνινγκ Στριτ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης