Τρεις άνθρωποι πέθαναν στη Γουινέα από αιμορραγικό πυρετό που οφείλεται στον ιό Έμπολα, στην πρώτη επανεμφάνιση της ασθένειας στη δυτική Αφρική, από την οποία είχε ξεκινήσει το 2013 η χειρότερη επιδημία στην ιστορία.

Η αρχική ανακοίνωση έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς. «Ανησυχούμε πραγματικά, υπάρχουν ήδη τέσσερις θάνατοι από αιμορραγικό πυρετό που οφείλεται τον ιό Έμπολα στην επαρχία Ενζερεκορέ, εκ των οποίων δύο στην ίδια την Ενζερεκορέ και δύο ακόμη στην περιοχή Γκουέκε», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γουινέας Ρεμί Λαμάχ. «Μια νοσηλεύτρια από τη Γκουέκε πέθανε στα τέλη του Ιανουαρίου και τάφηκε την 1η Φεβρουαρίου στη Γκουέκε», εξήγησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας (ANSS) δρ. Σακόμπα Κεϊτά, τον οποίο επικαλείται ο ιστότοπος GuineeMatin. «Μεταξύ αυτών που ήταν παρόντες στην κηδεία οκτώ άνθρωποι εμφάνισαν συμπτώματα: διάρροια, εμετοί και αιμορραγίες. Τρεις εξ αυτών πέθαναν και τέσσερις ακόμη νοσηλεύονται στην Ενζερεκορέ», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας ασθενής “διέφυγε”, αλλά εντοπίστηκε στη συνέχεια και νοσηλεύεται στο Κονακρί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της ANSS και ο υπουργός Υγείας τόνισαν ότι δείγματα που ελήφθησαν από τους ασθενείς αναλύθηκαν από ένα εργαστήριο που έχει δημιουργήσει η ΕΕ στην Γκουεκεντού και σε αυτά εντοπίστηκε ο ιός Έμπολα. Τα αποτελέσματα και άλλων αναλύσεων αναμένονται σύντομα. «Λάβαμε όλα τα μέτρα, μια ομάδα έχει μεταβεί στο σημείο για να εντοπιστούν επαφές των κρουσμάτων», επεσήμανε ο Λαμάχ, υπογραμμίζοντας ότι «ο ιός δεν έχει επανεμφανιστεί από το 2016».

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώθηκε για δύο πιθανά κρούσματα Έμπολα στη Γουινέα- Κονακρί, με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς να αναφέρει στο Twitter ότι γίνεται έλεγχος για την επιβεβαίωση τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης