Η εισαγγελία της Τύνιδας ξεκίνησε έρευνα την Πέμπτη μετά τον θάνατο ενός νεαρού, που πιστεύεται ότι πουλούσε λαθραία τσιγάρα, από τα πυρά ενός τελωνειακού, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης.

Ο 23χρονος Μοχσέν Ζεγιάνι πέθανε την Τετάρτη το βράδυ στο νοσοκομείο της Τύνιδας αφού δέχθηκε τα πυρά ενός τελωνειακού στο κέντρο της πρωτεύουσας της Τυνησίας στη διάρκεια επιχείρησης εναντίον ενός οχήματος το οποίο μετέφερε λαθραία τσιγάρα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Η γενική διεύθυνση τελωνείων ανακοίνωσε ότι μία από τις περιπόλους της έριξε «προειδοποιητικά πυρά στον αέρα και προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου» αφού έγινε στόχος «αντικειμένων» που έριξε «η ομάδα των λαθρεμπόρων».

Ένα από τα μέλη της περιπόλου «τραυματίστηκε σοβαρά» στο κεφάλι, ανέφερε η ανακοίνωση, η οποία πρόσθετε ότι οι τελωνειακοί που συμμετείχαν σε αυτή την περίπολο έχουν προφυλακιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα της εισαγγελίας.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν την Τετάρτη βίντεο που δείχνουν έναν τελωνειακό να πυροβολεί εναντίον ενός οχήματος.

Μέλη της οικογένειας και φίλοι του νεαρού συγκεντρώθηκαν τη νύκτα έξω από το νοσοκομείο όπου υπέκυψε και διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές συνοικίες της Τύνιδας.

Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που η κοινωνική οργή αυξάνεται στην Τυνησία, η οποία είναι αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική κρίση, εξαιτίας της οποίας τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται ελλείψεις σε βασικά προϊόντα.

Επιπλέον μη κυβερνητικές οργανώσεις και η αντιπολίτευση κατηγορούν τις δυνάμεις ασφαλείας της Τυνησίας ότι καταφεύγουν σε μεθόδους που θυμίζουν αυτές του αστυνομικού κράτους υπό το καθεστώς του Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, αφότου ο πρόεδρος Καΐς Σαγιέντ ανέλαβε όλες τις εξουσίες τον Ιούλιο του 2021.

Η κίνηση αυτή του Σαγιέντ κλόνισε τη δημοκρατία στη χώρα από την οποία ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη το 2011.

Η εξέγερση στην Τυνησία είχε ξεκινήσει μετά την αυτοπυρπόληση ενός υπαίθριου πωλητή, του Μοχάμεντ Μπουαζίζι, μετά την κατάσχεση των προϊόντων του από αστυνομικούς.

Η ΜΚΟ κατά της διαφθοράς I Watch κατήγγειλε τις ενέργειες των υπηρεσιών ασφαλείας της Τυνησίας, χαρακτηρίζοντας τον θάνατο του νεαρού την Τετάρτη «βάρβαρη σκηνή και όνειδος το οποίο θα στοιχειώνει αυτό το αστυνομικό κράτος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης