Ο Ugur Sahin και η Ozlem Tureci είναι παιδιά Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία. Οι γονείς τους κατάγονται από την Αντιόχεια της Τουρκίας, την επαρχία Hatay, στα σύνορα με τη Συρία, και είναι Αλεβίτες. Ανήκουν δηλαδή στη θρησκευτική μειονότητα που οι Τούρκοι Σουνίτες αποκαλούν και Σιίτες.

Οι Αλεβίτες υπήρξαν ανά τους αιώνες στόχος διωγμών και εκκαθαρίσεων. Οι γονείς των δύο παραπάνω παιδιών μεταναστών το έσκασαν από την Τουρκία για να γλιτώσουν από τον θρησκευτικό φανατισμό, αλλά και από τους ακροδεξιούς διώκτες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, την οικογένεια του Ugur Sahin κυνηγούσε η Χούντα του στρατηγού Εβρέν από την επιβολή της το 1980 και μετά.

Η οικογένεια του Ugur μετανάστευσε στη Γερμανία ήδη από το 1969, όταν ο σημερινός εκτελεστικός διευθυντής της BioNTech ήταν τεσσάρων ετών. Βρήκαν τρόπο να αναχωρήσουν από την Αλεξανδρέττα για να φθάσουν με κόπο στη Δυτική -τότε- Γερμανία. Ο πατέρας του Ugur έπιασε δουλειά στο εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία. Αντιθέτως η Ozlem Tureci γεννήθηκε στη Γερμανία.

Τότε (όπως και σήμερα άλλωστε) οι ορθόδοξοι Τούρκοι Σουνίτες, συνεπικουρούμενοι από τους πράκτορες της Χούντας, έβαφαν με ειδικά σημάδια τα σπίτια των Αλεβιτών για να τα πυρπολήσουν στη συνέχεια. Το γιατί είναι λιγότερο γνωστό. Οι Αλεβίτες κατά κανόνα και για λόγους αντίστασης στο κατεστημένο του ορθόδοξου Σουνιτισμού ακολουθούσαν προοδευτικά -κάποιες φορές και αριστερά- πολιτικά σχήματα. Αυτός ήταν ο πολιτικός λόγος (τότε) για τον οποίο η Χούντα του Εβρέν τούς κυνηγούσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δύο παιδιά, λοιπόν, μεγάλωσαν και σπούδασαν στη Γερμανία. Πολλά χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν και εντάχτηκαν στην επιστημονική ελίτ της χώρας. Ίδρυσαν μαζί την εταιρεία BioNTech. Σήμερα συγκαταλέγονται στη λίστα των 100 πλουσιότερων Γερμανών.

Είναι η εταιρεία αυτή η οποία συνεργάστηκε με την Pfizer για την ερευνητική δουλειά και στη συνέχεια την κατασκευή-παρασκευή του εμβολίου κατά του Covid-19.

Έτσι, λοιπόν, Ελληνοεβραίος από τη Θεσσαλονίκη, ο Αλβέρτος Μπουρλά, CEO της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, και τα παιδιά Τούρκων gastarbeiter που ανήκουν σε μία θρησκευτική μειονότητα της Τουρκίας με γονείς που διέφυγαν στη Γερμανία για να γλιτώσουν από τη Χούντα του Εβρέν, αυτοί οι άνθρωποι κρύβονται πίσω από την κατασκευή του εμβολίου, το οποίο προσφέρει ανάσα στην ταλαιπωρημένη και φοβισμένη παγκόσμια κοινότητα από την πανδημία. Είναι μία ιστορία που αξίζει κανείς να διηγείται ή μάλλον να αφηγείται αντικρούοντας τον παραληρηματικό λόγο των ξενοφοβικών και ρατσιστών Ευρωπαίων και όχι μόνον.

Η έδρα της BioNTech

Αν κάποιος επιχειρήσει να γκουγκλάρει τα ονόματα των δύο Γερμανών επιστημόνων τουρκικής καταγωγής, θα αντιληφθεί πως πρόκειται για εξαιρετικά γνωστούς επιστήμονες. Η BioNTech που δημιούργησαν ειδικεύεται στην έρευνα και παρασκευή φαρμάκων για την ενίσχυση της ανοσοποιητικής δράσης κατά του καρκίνου. Ο Ugur Sahin είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος της BioNTech και η Ozlem Turuci η Medical Chief της εταιρείας.   

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης