Εφετείο της Κωνσταντινούπολης επικύρωσε την Τετάρτη την καταδίκη, σε ισόβια δεσμά, του Τούρκου μαικήνα Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Οι δικαστές επέβαλαν επίσης στους επτά συγκατηγορουμένους του τις ίδιες ποινές, δηλαδή κάθειρξη 18 ετών, που τους είχαν επιβληθεί και πρωτοδίκως, τον περασμένο Απρίλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 65χρονος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή φέρεται ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του λεγόμενου «κινήματος του Γκεζί» το 2013. Οι άλλοι επτά συγκατηγορούμενοί του αντιμετώπιζαν την κατηγορία της παροχής υποστήριξης στον Καβαλά.

Ο Καβαλά και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες μπορούν τώρα να προσφύγουν στο τουρκικό Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Οι τρεις συνήγοροί του είπαν στις αγορεύσεις τους ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ενοχή του πελάτη τους, ενώ κατήγγειλαν και τη σκληρότητα του κράτους σε αυτή τη μαραθώνια δίκη, την οποία θεωρούν πολιτική δίωξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καβαλά συνελήφθη στα τέλη Απριλίου και ο ίδιος κατήγγειλε ότι υποβάλλεται σε μια «δικαστική δολοφονία».

Η υπόθεσή του προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Άγκυρας με δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει καλέσει πολλές φορές την Τουρκία να αφήσει αμέσως ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά, μετά την έκδοση μιας απόφασης σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης