Ο δικηγόρος και μέλος του κινήματος «Συνεχίζουμε την αλλαγή» Νίκολα Μίντσεφ, 34 ετών, εξελέγη την Παρασκευή πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βουλγαρίας, με ψήφους 158 υπέρ, 1 κατά και 72 αποχές.

Η συνεδρίαση της Βουλής, η πρώτη μετά τις εκλογές, μεταδόθηκε ζωντανά από τη δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος της Βουλής ο Μίντσεφ ευχαρίστησε τους βουλευτές για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του. «Σήμερα ορίζουμε την αρχή της νέας Βουλής. Είμαστε στην ευνοϊκή θέση να έχουμε κερδίσει πρόσφατα την εμπιστοσύνη των Βουλγάρων. Ωστόσο, αυτή η ευνοϊκή θέση θα τελειώσει. Είμαστε τώρα αντιμέτωποι με το δυσκολότερο έργο, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη που μας δόθηκε», τόνισε.

Το αξίωμα του προέδρου διεκδικούσε ένας ακόμη υποψήφιος, ο Τσόντσο Γκάνεφ του κόμματος «Αναγέννηση», αλλά στην ψηφοφορία πλειοψήφησε ο Μίντσεφ. Χωρίς να προηγηθεί συζήτηση, με ομοφωνία, εξελέγησαν στη συνέχεια οι επτά αντιπρόεδροι, ένας εκ των οποίων είναι ο Γκάνεφ.

Μετά την ομιλία του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ στο κοινοβούλιο, τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των επτά πολιτικών κομμάτων που ανέφεραν ποιες θα είναι οι προτεραιότητές τους στο μέλλον. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την εκλογή του προέδρου και των αντιπροέδρων του Σώματος και η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τις 8 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την εναρκτήρια συνεδρίαση παρακολούθησαν ο πρόεδρος Ράντεφ, η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Ιότοβα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Στέφαν Γιάνεφ, υπουργοί, εκπρόσωποι του δικαστικούς σώματος και διπλωμάτες.

Στο νέο κοινοβούλιο, που εξελέγη στις 14 Νοεμβρίου, εκπροσωπούνται επτά κόμματα και συνασπισμοί: το «Συνεχίζουμε την αλλαγή (67 έδρες), το GERB-UDF (59), το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (34), το BSP για τη Βουλγαρία (26), το «Υπάρχει τέτοιος λαός» (25), η Δημοκρατική Βουλγαρία (16) και η Αλληλεγγύη (13 έδρες).

Ο νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου γεννήθηκε το 1987 και αποφοίτησε από το Γερμανόφωνο Λύκειο της Σόφιας. Είναι κάτοχος μάστερ Νομικής από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας και εργάστηκε ως δικηγόρος. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης