Αποφάσεις για τον τρόπο εφαρμογής του νέου νόμου που αφορά στη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων έλαβε την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο στην Ιταλία, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο Ρέντσι εξήγησε ότι «σε περίπτωση άδικης απόλυσης συνεχίζει να υφίσταται η υποχρέωση επαναπρόσληψης του εργαζομένου και όχι οικονομικής αποζημίωσης του». Όσον αφορά στις απολύσεις για λόγους οικονομικών δυσχερειών των επιχειρήσεων, η αποζημίωση θα αποτελεί μονόδρομο και θα αντιστοιχεί σε δύο μισθούς ανά έτος προϋπηρεσίας του εργαζόμενου, με ανώτατο όριο τους 24 μισθούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά πάντως θα ισχύσουν για τις περιπτώσεις που οι απολύσεις δεν οφείλονται σε ενδεχομένη πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του υπαλλήλου. Όσον αφορά σε περιπτώσεις διακοπής της σχέσης εργασίας οι οποίες συνδέονται με πειθαρχικές κυρώσεις, θα αποφασίζεται κατά περίπτωση αν θα καταβάλλεται αποζημίωση ή θα επιλέγεται η επαναπρόσληψη.

Φοροελαφρύνσεις σε αντάλλαγμα μονιμοποιήσεων

Η Νέα Κεντροδεξιά, το ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού του υπουργού εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, είχε ζητήσει να προβλέπεται για όλες τις περιπτώσεις επαναπρόσληψης και η εναλλακτική μιας ιδιαίτερα υψηλής χρηματικής αποζημίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός, όμως, απέρριψε το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, με το σκεπτικό ότι θα ευνοούσε υπερβολικά τις επιχειρήσεις. Στο εξής, ωστόσο, οι κανόνες της μεταρρύθμισης του εργασιακού θα ισχύουν τόσο για τις ατομικές όσο και για τις ομαδικές απολύσεις που οφείλονται σε οικονομικά προβλήματα των επιχειρήσεων.

Υιοθετείται, επίσης, το «συμβόλαιο εργασίας αορίστου χρόνου με αυξανόμενες εγγυήσεις»: ο εργαζόμενος θα αποκτά πλήρη δικαιώματα (σε σχέση, κυρίως, με την αποζημίωση) μετά την πάροδο μιας τριετίας από τη στιγμή της πρόσληψής του. Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μονιμοποιήσουν τους υπαλλήλους τους θα «επιβραβεύονται» από το κράτος με φοροελαφρύνσεις. Όλες οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις, πάντως, δεν ισχύουν για τους εργαζόμενους που έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαιο και διαθέτουν μόνιμη σχέση εργασίας.

«Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη. Ένας ηγέτης, κάποια στιγμή, πρέπει να προχωρά σε συγκεκριμένες επιλογές και να αναλαμβάνει την όποια ευθύνη» τόνισε ο Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, προσθέτοντας πώς τόσο η Κεντροδεξιά του Αλφάνο όσο και οι δυνάμεις της Αριστεράς από τη μεριά τους «θα ήθελαν κάτι το διαφορετικό ή κάτι περισσότερο».

«Το σημαντικό, όμως, είναι ότι μετά από χρόνια απραξίας, καταφέραμε να κάνουμε κάτι το συγκεκριμένο» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης