Σε εποχή ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, τα ψώνια του σούπερ μάρκετ επιβαρύνουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε έναν χειμώνα κατά τον οποίο τα έξοδα ενός σπιτιού γίνονται, σε κάποιες περιπτώσεις, δυσβάσταχτα. Με το κόστος της ενέργειας να έχει εκτοξευτεί, χρειάζονται υπερβολικά πολλά χρήματα για να μπορέσει κάποιος να έχει τη σωστή θέρμανση, αλλά και ζεστό νερό στην κατοικία του. Υπάρχουν, όμως, ακόμη περισσότερα έξοδα για ένα νοικοκυριό, κάποια από τα οποία περιλαμβάνουν τις καθημερινές αγορές που χρειάζεται ένα σπίτι από το σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για αγορές που δεν μπορεί να αφαιρέσει κάποιος από τον προϋπολογισμό του, καθώς οι περισσότερες από αυτές αφορούν είδη πρώτης ανάγκης, τόσο για τη διατροφή όσο και για άλλες βασικές καθημερινές ανάγκες, όπως η προσωπική υγιεινή και η καθαριότητα του σπιτιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι μπορεί να κάνει, λοιπόν, κάποιος, για να περιορίσει τα έξοδα του σούπερ μάρκετ, αγοράζοντας παράλληλα αυτά που χρειάζεται. Υπάρχουν λύσεις και για τον φετινό χειμώνα.

Πώς θα κάνεις οικονομία στις αγορές σου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα περισσότερα από αυτά που αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ είναι απαραίτητα για το σπίτι και δεν αποτελεί λύση να σταματήσεις να τα προμηθεύεσαι. Μπορείς να φανταστείς την καθημερινότητά σου χωρίς τα απαραίτητα είδη διατροφής (γάλα, λάδι, ζυμαρικά, όσπρια κ.ά.), χαρτικά, καθαριστικά ή άλλα βασικά είδη για το σπίτι; Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν;

Οργάνωσε τις ανάγκες σου

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να γίνεις περισσότερο οργανωτικός όσον αφορά τις ανάγκες σου και εκείνα που χρειάζεσαι από το σούπερ μάρκετ. Προγραμμάτισε τη διατροφή της οικογένειάς σου κάθε εβδομάδα, έλεγξε τα ντουλάπια της κουζίνας και του μπάνιου για ελλείψεις και σημείωσε εκείνα τα προϊόντα που έχεις καταναλώσει και πραγματικά χρειάζεται να αντικαταστήσεις.

Πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ με λίστα, η οποία θα περιλαμβάνει αποκλειστικά τα είδη που λείπουν από το σπίτι, γλιτώνεις από περιττές – ενδεχομένως παρορμητικές – αγορές, αλλά και από έξοδα που μπορεί αυτό το διάστημα να μην μπορείς να αντέξεις.

Αναζήτησε προσφορές και προωθητικές ενέργειες

Οι διαφορές που μπορεί να βρεις στις τιμές των ίδιων προϊόντων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και σε διαφορετικά καταστήματα μπορεί να είναι πραγματικά πολύ μεγάλες. Κάθε εβδομάδα, πολλά σούπερ μάρκετ προγραμματίζουν προσφορές σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που μπορεί να σου γλιτώσουν αρκετά χρήματα. Μπορείς ακόμη να αναζητήσεις προσφορές σε πολυσκευασίες που μπορεί να είναι ιδιαίτερα οικονομικές. Συχνά τα σούπερ μάρκετ πωλούν προϊόντα σε συσκευασίες 1+1 ή 3 με το ένα δώρο. Σκέψου έξυπνα και προτίμησε ένα τέτοιο πακέτο, ώστε να κάνεις οικονομία, αλλά και να χρειάζεσαι λιγότερο συχνά αντικατάσταση για κάποιο προϊόν που χρησιμοποιείς συχνά.

Αγόρασε μεγάλες συσκευασίες

Σε πολλές περιπτώσεις, το να αγοράζεις μεγάλες συσκευασίες από προϊόντα μπορεί να σε βοηθήσει να πληρώνεις λιγότερα. Ειδικότερα σε προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα ή έχουν μεγάλες ημερομηνίες λήξης ή απλά χρησιμοποιείς αρκετά, μία τέτοια επιλογή μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά συμφέρουσα. Σκέψου, λοιπόν, πριν αγοράσεις εκείνη τη συσκευασία με τα δύο χαρτιά υγείας, ένα μικρό μπουκάλι λάδι ή μία ακριβή, μικρή συσκευασία απορρυπαντικού και κάνε επιλογές που θα ωφελήσουν την τσέπη σου. Αν κάποιες φορές, το να κουβαλήσεις μεγάλες συσκευασίες σού φαίνεται δύσκολο, σκέψου ότι πλέον μπορείς να πραγματοποιήσεις αγορές online ή να αξιοποιήσεις κάποια υπηρεσία σούπερ μάρκετ που μπορεί να σου μεταφέρει τα ψώνια που ήδη έκανες στο σπίτι σου.

Γράψου στο πρόγραμμα επιβράβευσης ενός σούπερ μάρκετ

Τα περισσότερα μεγάλα σούπερ μάρκετ σού δίνουν τη δυνατότητα να εγγραφείς στο πρόγραμμα επιβράβευσης που διαθέτουν για τους πιστούς πελάτες τους. Συμμετέχοντας σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, συγκεντρώνεις πόντους που μπορείς να αξιοποιήσεις κερδίζοντας κουπόνια αγορών που θα σε βοηθήσουν να κάνεις περισσότερη οικονομία.

Εκμεταλλεύσου τα προγράμματα πιστότητας

Οι αγορές σου στο σούπερ μάρκετ μπορούν να σου στοιχίζουν λιγότερα χρήματα πληρώνοντας με την κάρτα σου, αξιοποιώντας τις προσφορές του προγράμματος επιβράβευσης στο οποίο συμμετέχει. Με στόχο, να βοηθήσει κάθε νοικοκυριό και να ενισχύσει την αγοραστική σου δύναμη, η Eurobank προχωρά σε πρωτοβουλία έμπρακτης στήριξης, προσφέροντας διπλάσια ευρώ €πιστροφή έως 12/3/2023 σε κάθε αγορά με πιστωτική κάρτα Eurobank που συμμετέχει στο πρόγραμμα, σε όλα τα συνεργαζόμενα με το πρόγραμμα σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα, με περισσότερα από 1.600 σημεία πώλησης. Η προσφορά ισχύει σε καταστήματα με δίκτυο σε όλη την Ελλάδα, όπως Σκλαβενίτης, μασούτης, My market και Χαλκιαδάκης, τοπικά σούπερ μάρκετ και αγορές online από τον ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ και το e-Fresh.gr. Οι πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιβράβευσης €πιστροφή είναι οι: Eurobank Visa Classic, Eurobank Mastercard Classic, Eurobank Visa Gold, Eurobank Mastercard Gold, Eurobank Student Visa, Eurobank Personal Banking Visa, Cosmote World Mastercard, WWF Visa, Military Club Visa, Euroline Style Mastercard και ΣΑΚΑ Mastercard).

Κάτι ακόμη σημαντικό: Αξιοποίησε αυτά που ήδη έχεις

Όσο καλά και αν προγραμματίζεις τις αγορές σου, ακόμη και αν προσέχεις να αγοράζεις προσφορές και οικονομικά είδη, κάτι ακόμη σημαντικότερο είναι η σωστή αξιοποίηση των προϊόντων που αγοράζεις. Ειδικότερα στο κομμάτι του φαγητού είναι κρίμα προϊόντα που έχεις προμηθευτεί να καταλήγουν στα σκουπίδια. Κάνε, λοιπόν, έξυπνη διαχείριση των προϊόντων που έχεις κάθε φορά στο ψυγείο σου, αναζήτησε τρόπους για να αναγεννήσεις συνταγές και να ετοιμάσεις νέα γεύματα με αυτά που ήδη έχεις στο ψυγείο και το ντουλάπι πριν αγοράσεις κάτι νέο και γίνε εφευρετικός ώστε να αξιοποιήσεις κάθε τι που έχεις στο σπίτι. Έχοντας αυτή τη νοοτροπία, θα κάνεις οικονομία αλλά και θα είσαι δημιουργικός, σε καιρούς που σίγουρα το χρειάζεσαι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης