Τους καταναλωτές προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), καθώς μία από τις ουσίες η οποία χρησιμοποιείται ως τεχνητό άρωμα σε καπνιστά κρέατα, τυριά και ψάρια, ενδέχεται να είναι τοξική.

Η υπηρεσία εξέτασε 11 αρώματα, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε καπνιστά τρόφιμα στην ΕΕ, και κατέληξε ότι αρκετά από αυτά περιέχουν ουσίες σε επίπεδα που πλησιάζουν να είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Τα αρώματα αυτά προστίθενται σε τρόφιμα για να τους δώσουν γεύση καπνιστού, όταν δεν χρησιμοποιούνται οι παραδοσιακές μέθοδοι.

Η EFSA υποστηρίζει ότι «δεν μπορεί να απορρίψει τις ανησυχίες» για το άρωμα με την ονομασία Primary Product AM 01, το οποίο προέρχεται από διαλυτικό που παράγεται από τους ατμούς της καύσης ξύλου οξιάς.

Από την πλευρά της, η ΕΕ προτίθεται να δημοσιοποιήσει λίστα με τα καπνιστά αρώματα που θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης