Αμερικανός ΥΠΟΙΚ: Η Φάση 2 της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα μπορεί να μην οδηγήσει σε άρση όλων των δασμών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020, 15:33
Αμερικανός ΥΠΟΙΚ: Η Φάση 2 της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα μπορεί να μην οδηγήσει σε άρση όλων των δασμών

Η Φάση 2 της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα δεν θα είναι απαραίτητα μια μεγάλη αλλαγή που θα άρει όλους τους υφιστάμενους δασμούς, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Ο Μνούτσιν προειδοποίησε επίσης ότι η Ιταλία και η Βρετανία θα βρεθούν αντιμέτωπες με αμερικανικούς δασμούς εάν προχωρήσουν στην επιβολή φόρου στις ‘ψηφιακές’ εταιρίες όπως η Google της Alphabet και η Facebook, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η προειδοποίηση του Μνούτσιν στην Ιταλία και τη Βρετανία έρχεται αφού η Γαλλία υπαναχώρησε και δεσμεύθηκε με τις ΗΠΑ να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος τουλάχιστον έως τα τέλη της χρονιάς.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύθηκε τον Δεκέμβριο να αναγκάσει τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί. Η Ιταλία ενέκρινε παρόμοιο φόρο στον προϋπολογισμό του 2019 αλλά δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή.

Ο Μνούτσιν δήλωσε ότι ελπίζει η Βρετανία και η Ιταλία να αναστείλουν τα σχέδιά τους για επιβολή των φόρων, σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Διαφορετικά, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τους δασμούς του προέδρου Τραμπ. Θα έχουμε αντίστοιχες συζητήσεις και με εκείνους».

Ο Μνούτσιν δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση του Τραμπ θα προτείνει πρόσθετες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη στις ΗΠΑ. «Είμαστε στη διαδικασία σχεδιασμού και θα το παρουσιάσουμε σύντομα».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020, 15:33