Εκ νέου διολίσθησε η βρετανική λίρα εν μέσω του χάους που ξεδιπλώνεται στην πολιτική σκηνή της χώρας, ενώ παράλληλα τα σχόλια αξιωματούχου της Τράπεζας της Αγγλίας οδήγησαν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για μεγάλη επιτοκιακή αύξηση τον Νοέμβριο.

Χθες, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας βρέθηκε ενώπιον έντονων αντιδράσεων στην πρώτη της Ώρα του Πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο από τότε που ανέτρεψε το εμβληματικό οικονομικό της σχέδιο. Βουλευτές της αντιπολίτευσης την καλούσαν επανειλημμένα να παραιτηθεί ενώ δεν έλειπαν και κραυγές χλευασμού από την αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες θητείας της, η Τρας έχει ήδη προκαλέσει χάος στην αγορά κρατικών ομολόγων, αλλά και έχει ανακαλέσει σχεδόν ολόκληρο το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής. Με φόντο τη μάχη που δίνει η Τρας, η στερλίνα διολίσθησε κατά 0,4% στο περίπου 1,1179 δολάριο. Έναντι του ευρώ, η λίρα υποχώρησε επίσης 0,4% στα περίπου 87,45 πενς.

Το τριακονταετές κρατικό ομόλογο της βρετανικής κυβέρνησης διολίσθησε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,94%. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αρχίσει να πουλά ένα μέρος από τα κρατικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της αρχής γενομένης από την 1η Νοεμβρίου.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης