Ο πληθωρισμός στη Βρετανία κινήθηκε υψηλότερα καθώς οι καταναλωτές εν μέσω lockdown πλήρωσαν περισσότερα για τρόφιμα και οι πωλητές επίπλων και άλλων οικιακών ειδών προσέφεραν μικρότερη του συνηθισμένου έκπτωση στους ανθρώπους κατά την έναρξη του νέου έτους.

Η ετήσια αύξηση 0,7% στις τιμές καταναλωτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω στους επόμενους μήνες και μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 2%, που αποτελεί στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οικονομολόγοι δηλώνουν πως υπάρχει μικρή πίεση στην κεντρική τράπεζα προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο περιορισμού του προγράμματος τόνωσης της οικονομίας.

Ωστόσο, οι αποδόσεις στα 10ετή και 30ετή κρατικά ομόλογα επέκτειναν την πρόσφατη άνοδο και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για υψηλότερο πληθωρισμό και περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη στις ΗΠΑ.

«Ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο, όπως και οι τιμές των τροφίμων. Τα οικιακά αγαθά επίσης οδήγησαν υψηλότερα τις τιμές με μικρότερες εκπτώσεις αυτή τη χρονιά σε προϊόντα όπως κλινοσκεπάσματα» τόνισε ο στατιστικολόγος της ONS, Jonathan Athow.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στο 0,6%.

Οι τιμές τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά 0,6% μεταξύ Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου -σε σχέση με την πτώση 0,2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πριν από έναν χρόνο- και τα έπιπλα και οικιακά είδη σημείωσαν πτώση κατά 1,5%, μικρότερη από το -3,3% πριν από έναν χρόνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης