Αγριεύει ο ενεργειακός πόλεμος στην Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2022, 20:03
Αγριεύει ο ενεργειακός πόλεμος στην Ευρώπη

Μόλις λίγες ώρες μετά την απόφαση της G7, Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, πως θα εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμών (πλαφόν) στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε πως οι παραδόσεις φυσικού αερίου, μέσω του αγωγού Nord Stream 1, προς τη Γερμανία δεν θα ξεκινήσουν εκ νέου από το Σάββατο, όπως αρχικά αναμενόταν.

Η Gazprom ισχυρίζεται πως πρόκειται για βλάβη, καθώς σύμφωνα με την ίδια εντοπίστηκε διαρροή πετρελαίου, όμως η Ευρώπη έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τη Ρωσία για εσκεμμένη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου, ως αντίποινα για τις τεταμένες, μεταξύ τους, σχέσεις.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η Gazprom αναφέρει ότι «διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού μηχανής με πρόσμιξη στεγανοποιητικού υλικού στους ακροδέκτες των καλωδίων των αισθητήρων ταχύτητας του ρότορα χαμηλής και ενδιάμεσης πίεσης» στην τουρμπίνα κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας συντήρησης. «Μέχρι την επισκευή (…) η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα ανασταλεί πλήρως», δήλωσε ο όμιλος.

Επισημαίνεται ότι η Gazprom έλαβε προειδοποίηση από τη ρωσική ρυθμιστική αρχή τεχνικού ελέγχου (Rostekhnadzor) σχετικά με μια βλάβη στην τουρμπίνα. Ο αγωγός δεν θα λειτουργήσει έως ότου επιδιορθωθεί η βλάβη, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom, η διαρροή λαδιού μηχανής διαπιστώθηκε στην κύρια τουρμπίνα αερίου στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια μέχρι να αποκατασταθεί η διαρροή και δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, ο οποίος επρόκειτο να επανέλθει σε λειτουργία τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου μετά από τριήμερη διακοπή συντήρησης.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream σταματάει για αόριστο χρονικό διάστημα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom, γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta.

Η Gazprom έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία της αναφερόμενης βλάβης:

«Η Gazprom απέστειλε επιστολή σχετικά με τις βλάβες του κινητήρα του αγωγού Nord Stream και την ανάγκη επιδιόρθωσής τους στη Siemens», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. «Η Gazprom σταμάτησε τη λειτουργία της μοναδικής εναπομείνασας τουρμπίνας του αγωγού Nord Stream στις 31 Αυγούστου. Η αναστολή της λειτουργίας της για τρεις ημέρες ήταν απαραίτητη «για τη διενέργεια συντήρησης και προγραμματισμένων προληπτικών εργασιών συντήρησης».

Η Gazprom επικαλέστηκε την εταιρεία Siemens, η οποία φέρεται να είπε ότι οι αναγκαίες επισκευές μπορούν να γίνουν μόνο «σε συνθήκες εξειδικευμένου εργαστηρίου».

Ε. Μαμέρ: Η ανακοίνωση της Gazprom είναι άλλη μία επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτής

Σχολιάζοντας την είδηση, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, έκανε λόγο για «επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας» της Gazprom.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνει πως «η ανακοίνωση της Gazprom σήμερα το απόγευμα ότι κλείνει για άλλη μια φορά τον Nord Stream 1 με δόλια προσχήματα είναι άλλη μια επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτής».

Προσθέτει ότι «είναι επίσης απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας, καθώς προτιμά να καίει το αέριο αντί να τηρεί τις συμβάσεις».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2022, 21:37