Ματαιώνεται η πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022, 13:33
Ματαιώνεται η πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Τη ματαίωση του διαγωνισμού πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης αποφασίζει και ανακοινώνει εντός της εβδομάδας το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε στη λήψη της προαναφερόμενης πολιτικής απόφασης σε συντονισμό με το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγές θέλουν το Ταμείο Αποκρατικοποίησης να εξετάζει πλέον άλλες μορφές αξιοποίησης του λιμανιού, ενώ η Καθημερινή αναφέρει ότι η ακύρωση του διαγωνισμού υπαγορεύεται από την αλλαγή των βασικών γεωστρατηγικών στόχων.
Ειδικότερα για τους λόγους της ματαίωσης του διαγωνισμού που είχε φτάσει στην τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τα υποψήφια επενδυτικά σχήματα, αυτοί έχουν να κάνουν, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, με τα καινούργια δεδομένα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η απόφαση, με βάση το δημοσίευμα, προέκυψε έπειτα από προσεκτικό ζύγισμα κάθε παραμέτρου – ενεργειακής, στρατιωτικής, εμπορικής – με διακηρυγμένο άλλωστε τον κυβερνητικό στόχο να εξελιχθεί η ακριτική περιοχή σε οικονομικό και αμυντικό κόμβο.

Για το λιμάνι είχαν καταθέσει προσφορές δύο σχήματα: πρόκειται αφενός για την Quintana Infrastructure & Development και αφετέρου για την κοινοπραξία των Black Summit Financial, Euroports, EFA Group και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Επιπλέον, στην περιοχή επιδιώκεται η χωροθέτηση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού με καύσιμο το φυσικό αέριο από κοινοπραξία της ∆ΕΗ, της ∆ΕΠΑ και του ομίλου Κοπελούζου.

Ο τελευταίος συμμετέχει και στην Gastrade αλλά και σε κοινοπραξία που συμμετείχε στον διαγωνισμό, αλλά τελικά δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για το λιμάνι.

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022, 14:38