Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία των επαγγελματιών στην εστίαση

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021, 17:33
Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία των επαγγελματιών στην εστίαση

Άνθρωποι που δεν είχαν σκεφθεί ποτέ να απεργήσουν, κατέβασαν σήμερα ρολά στα καταστήματά τους διαμαρτυρόμενοι για τις κυβερνητικές επιλογές που αφορούν τον κλάδο της εστίασης

Η συμμετοχή που καταγράφεται στην απεργία του κλάδου, είναι εξαιρετικά μεγάλη, με αποτέλεσμα στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις της χώρας πεζόδρομοι σε κεντρικούς δρόμους που θα έσφυζαν από κίνηση, να είναι σήμερα έρημοι.

Καφετέριες και εστιατόρια, ταβέρνες αλλά και μπαρ έμειναν με κατεβασμένα ρολά, με τους θαμώνες να περιφέρονται άσκοπα στην κάθε πόλη ή να παραμένουν στα σπίτια τους. Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων για πρόστιμα που τους επιβάλλονται, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα ζητούν μείωση του ΦΠΑ και μέτρα αναχαίτισης της ακρίβειας.

Υπήρξαν ορισμένοι που επέλεξαν να ανοίξουν και ήταν κυρίως όσοι προσφέρουν καφέ στο χέρι, αλλά και αυτοί δέχθηκαν ισχυρή πίεση από τους συναδέλφους τους αλλά και τους καταναλωτές που φαίνεται να στηρίζουν την απεργία.

«Η εστίαση ψυχορραγεί. Τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών. Σεβόμενοι τη δημόσια υγεία αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι εργαζόμενοί μας. Η ανοχή και η αντοχή μάς τελείωσε» γράφει έξω από το μαγαζί του ένας επαγγελματίας.

Τα αιτήματα του κλάδου

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) τα αιτήματα του κλάδου είναι:

-    Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
-    Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
-    Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
-    Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
-    Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
-    Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
-    Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
-    Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
-    Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Επίσης ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί για τη συμμετοχή και στήριξη στην απεργία υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων.

Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων, υποστηρίζει.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021, 17:33