Η επιλογή της Δύσης να μη συμπεριλάβει στον κατάλογο των κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Μόσχας και το ενδεχόμενο έναρξης συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επαναφέρουν την «ψυχραιμία» στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, καθώς, μετά το θηριώδες άλμα κατά 50% την Πέμπτη, η τιμή επιστρέφει στην περιοχή κάτω των 100 ευρώ.

Ειδικότερα, μετά το εκρηκτικό άλμα που έστειλε την Πέμπτη την τιμή του συμβολαίου του ολλανδικού κόμβου (TTF) έως και τα 130 ευρώ, οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης στην ουκρανική κρίση οδηγούν σε βουτιά 30%, με την τιμή να υποχωρεί στα 95 δολάρια η μεγαβατώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη Ρωσία να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καλύπτοντας το 40% των αναγκών της γηραιάς ηπείρου, το ότι στην γκάμα των κυρώσεων που ανακοίνωσαν τόσο η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ δεν περιλαμβάνονται προϊόντα του ενεργειακού τομέα δείχνει να καθησυχάζει τους επενδυτές για την απρόσκοπτη συνέχεια των ρωσικών ροών.

Παράλληλα, στην είδηση που έδειξε να περιορίζει περαιτέρω τις ανησυχίες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει την αντιπροσωπεία της στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία.

Είχε προηγηθεί λίγο νωρίτερα δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Ria σύμφωνα με το οποίο ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένκσι είχε καλέσει τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης