Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να κλείσουν μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα που θα δώσει στις επιχειρήσεις της ΕΕ καλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά, θα βελτιώσει τις συνθήκες ανταγωνισμού και θα προστατέψει τις επενδύσεις της ΕΕ στην Κίνα, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι συζητήσεις για μια επενδυτική συμφωνία άρχισαν το 2014, αλλά είχαν παγώσει για χρόνια, καθώς η ΕΕ ισχυριζόταν ότι η Κίνα δεν είναι συνεπής στην υπόσχεσή της να άρει τους περιορισμούς για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις παρά την πρόθεσή της να ανοίξει την οικονομία της, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ενδεχομένως να συνέβαλαν στην αλλαγή της στάσης της Κίνας και να ώθησαν προς μια συμφωνία ανάμεσα στο Πεκίνο και τις Βρυξέλλες.

«Οι συνομιλίες πρόκειται σύντομα να ολοκληρωθούν. Τα πράγματα δείχνουν καλά. Υπάρχουν μόνο μερικές μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν» ανέφερε πηγή της ΕΕ στο Reuters. «Όπως είναι τα πράγματα μέχρι στιγμής, η συμφωνία ΕΕ-Κίνας μπορεί να σφραγιστεί ακόμη και την Τετάρτη» επισημάνθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης