Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησε τη Δευτέρα κάτω από τα 40 ευρώ για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 20 μήνες, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και των υψηλών επιπέδων αποθήκευσης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης αναφοράς TTF υποχώρησε σχεδόν 8% στα 39,65 ευρώ/MWh, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι τιμές του φυσικού αερίου στη Γηραιά Ηπειρο πέφτουν κάτω από τα 40 ευρώ από τον Ιούλιο του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σημερινό χαμηλό είναι σχεδόν εννέα φορές μικρότερο από το ρεκόρ που σημειώθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, οι λογαριασμοί ενέργειας παραμένουν υψηλοί για πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με το κόστος χονδρικής να χρειάζεται χρόνο για να περάσει η πτώση των τιμών μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

«Βρισκόμαστε πλέον στο μέσο του τελευταίου χειμερινού μήνα και πλησιάζουμε την άνοιξη με πολύ πιο αδύναμη ζήτηση φυσικού αερίου. Τα αποθέματα φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι κοντά σε  επίπεδα ρεκόρ για την εποχή και τουλάχιστον 20% πάνω από τα κανονικά επίπεδα», σημείωσαν αναλυτές της DNB Bank.

Υπενθυμίζεται πως μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, τα δυτικά έθνη αναγκάστηκαν να διακόψουν την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία που πλήττεται από εξωτερικές κυρώσεις, με τη Νορβηγία να γίνεται ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η σύγκρουση στην Ουκρανία τροφοδότησε τους αυξανόμενους εγχώριους λογαριασμούς ενέργειας και τον ευρύτερο πληθωρισμό, πυροδοτώντας παγκόσμια οικονομική αναταραχή.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης