Ο βρετανικός εκδοτικός οίκος Pearson βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου που εκδίδει το περιοδικό «The Economist», το οποίο διακρατεί στους άλλους μετόχους του, κι ο ένας εξ αυτών, η οικογένεια Ανιέλι της Ιταλίας, επιβεβαίωσε ότι επιθυμεί να αυξήσει το ποσοστό του.

Η εξέλιξη ακολουθεί την απόφαση του Πίρσον για την πώληση της οικονομικής εφημερίδας «Financial Times στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Nikkei της Ιαπωνίας, η οποία ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα. Ο οίκος Πίρσον επιδιώκει να επικεντρωθεί στις εκπαιδευτικές του εκδόσεις, που του εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Πίρσον επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με το Διοικητικό Συμβούλιο και τους διαχειριστές του ομίλου The Economist για την ενδεχόμενη πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου που βρίσκεται στην κατοχή μας» ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Σάββατο.

«Δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε κάποια συναλλαγή» πρόσθεσε η εταιρεία, χωρίς να κατονομάσει τους δυνητικούς αγοραστές.

Η ιταλική εταιρεία συμμετοχών Exor (σ.σ.: η επενδυτική εταιρεία της οικογένειας Ανιέλι και ένας από τους βασικούς μετόχους της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat Chrysler Automobiles), ανέφερε ότι συζητά το ενδεχόμενο να αυξήσει το ποσοστό της στο περιοδικό, που σήμερα ανέρχεται στο 4,72%. Ωστόσο ακόμη και με την αγορά επιπρόσθετου ποσοστού των μετοχών του «The Economist Group», το ποσοστό της θα παραμείνει μειοψηφικό, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα συναφθεί συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Fiat είναι επίσης μέτοχος στον όμιλο RCS Mediagroup, ο οποίος εκδίδει την ιταλική καθημερινή εφημερίδα Corriere della Sera.

Πέραν της οικογένειας Ανιέλι, στους ιδιοκτήτες του περιοδικού «The Economist» συγκαταλέγονται και άλλες ευρωπαϊκές δυναστείες, όπως οι οικογένειες Κάντμπερι, ντε Ροτσίλντ και Σρέντερ.

Οι συνιδιοκτήτες του εβδομαδιαίου περιοδικού, που είχε κυκλοφορία 1,6 εκατ. τευχών στα τέλη του 2014 και κατέγραψε λειτουργικά ετήσια κέρδη ύψους 67 εκατ. λιρών τον Ιούνιο, έχουν πάντως μεγαλύτερα δικαιώματα ψήφου από τον Πίρσον, που διακρατεί μόνο μετοχές Β΄ τάξεως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης