Οι αναταραχές που προκάλεσε η πανδημία στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δημιούργησαν ένα μείγμα αύξησης των τιμών ενέργειας, εμπορευμάτων και προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Ακολουθεί μια λίστα με ορισμένα από τα μέτρα που έχουν λάβει κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο με στόχο την ανακούφιση σε ιδιώτες καταναλωτές και εταιρείες που πλήττονται εντόνως:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευρώπη:

* Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ υποστήριξαν προτάσεις για την έναρξη μιας εναλλακτικής τιμής αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου σε εθελοντική βάση, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπλοκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

* Η Γερμανία σχεδιάζει να θέσει ανώτατο όριο στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες. Έχει επίσης δημιουργήσει μια «αμυντική ασπίδα» ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου, και τον Σεπτέμβριο συμφώνησε να κρατικοποιήσει τον εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper.

* Το κοινοβούλιο της Τσεχίας ενέκρινε την αύξηση του φετινού δημοσιονομικού ελλείμματος κατά το ένα τρίτο, καθώς η κυβέρνηση αναζητά περισσότερη χρηματοδότηση για την ανακούφιση από τις πληθωριστικές πιέσεις.

* Η Πολωνία θα θέσει πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τις μικρές επιχειρήσεις, τα νοσοκομεία και τα νοικοκυριά το 2023 και επίσης θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό δύο φορές.

* Η ρυθμιστική αρχή ηλεκτρικής ενέργειας της Πορτογαλίας θα περιορίσει την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στο 2,8% το επόμενο έτος για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση μείωσε και τον ΦΠΑ στο ρεύμα.

* Η Λευκορωσία απαγόρευσε τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή από τις 6 Οκτωβρίου.

* Η Ουγγαρία παρέτεινε το πάγωμα των επιτοκίων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων έως τα τέλη Ιουνίου.

* Η Γαλλία κρατικοποιεί πλήρως τον όμιλο πυρηνικής ενέργειας EDF και θα θέσει πλαφόν στις αυξήσεις τιμών οικιακού ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στο 15% το επόμενο έτος.

* Η Ιρλανδία χρησιμοποίησε τον πλεονασματικό της προϋπολογισμό για να χρηματοδοτήσει την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους.

* Η Δανία συμφώνησε τον Σεπτέμβριο σε ένα πακέτο 5,05 δισεκατομμυρίων δανικών κορωνών (661,27 εκατομμύρια δολάρια).

* Η Βρετανία θέτει πλαφόν στο κόστος χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις και βοηθά τα νοικοκυριά.

* Η Ελλάδα θα καταβάλει επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις λογαριασμού ρεύματος τον Οκτώβριο.

* Η Νορβηγία θα δαπανήσει 3 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (280,50 εκατομμύρια δολάρια) σε δάνεια και επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις και λαμβάνει μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά στους λογαριασμούς ρεύματος.

* Η Ιταλία ενέκρινε τον Σεπτέμβριο ένα πακέτο ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ.

* Η Ισπανία μείωσε από τον Οκτώβριο τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο.

* Η Κροατία έχει θέσει ανώτατο όριο στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τον Μάρτιο.

* Η Φινλανδία και η Σουηδία προσέφεραν εγγυήσεις ρευστότητας σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Αμερική:

* Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν τα στρατηγικά αποθεματικά πετρελαίου για να ωθήσουν προς τα κάτω τις τιμές του πετρελαίου για τους καταναλωτές και να στηρίξουν τη μακροπρόθεσμη ζήτηση για παραγωγούς, ανέφεραν δύο πηγές με γνώση του θέματος. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει προσφέρει ελάφρυνση χρέους σε πρώην φοιτητές, εκτός από τον «Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού» ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

* Ο πετρελαϊκός κολοσσός της Βραζιλίας Petrobras θα μειώσει από τον Νοέμβριο τις τιμές του φυσικού αερίου για διανομείς στη χώρα. Έχει ήδη μειώσει πολλαπλές φορές φέτος τις τιμές των καυσίμων, ενώ τον Ιούλιο η κυβέρνηση αύξησε επιδόματα πρόνοιας.

* Η κυβέρνηση της Αργεντινής θα αυξήσει από τον Νοέμβριο το κατώτατο όριο του φόρου εισοδήματος.

* Το Μεξικό κατέληξε σε συμφωνία με εταιρείες παραγωγής τροφίμων και λιανοπωλητές να εξαιρεθούν από ορισμένες ρυθμιστικές απαιτήσεις για να σταματήσει η αύξηση των τιμών των τροφίμων. Ο πρόεδρος είπε επίσης ότι το μέγεθος μιας προγραμματισμένης αύξησης του κατώτατου μισθού το 2023 θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό.

* Ο Καναδάς ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας 4,5 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (3,26 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Σεπτέμβριο.

* Η Χιλή ανακοίνωσε τον Ιούλιο σχέδιο βοήθειας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ασία:

* Οι Φιλιππίνες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν να πωλούν επεξεργασμένη ζάχαρη σε καταναλωτές σε καθορισμένη τιμή.

* Η Ιαπωνία θα συντάξει ένα άλλο πακέτο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, έχοντας ήδη ανακοινώσει μια αύξηση ρεκόρ του κατώτατου μισθού και ένα πακέτο ανακούφισης 103 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

* Η Ταϊλάνδη επέκτεινε τη μείωση του φόρου ντίζελ και τις επιδοτήσεις ενέργειας και αύξησε τον κατώτατο μισθό.

* Η Ινδία στις 8 Σεπτεμβρίου περιόρισε τις εξαγωγές ρυζιού για να ενισχύσει την προσφορά και να κατευνάσει τις τοπικές τιμές.

* Η κυβέρνηση της Ινδονησίας στις 14 Σεπτεμβρίου διέταξε τους επικεφαλής περιφερειακών κυβερνήσεων να διατηρήσουν τον πληθωρισμό των τροφίμων κάτω από το 5%.

* Η Μαλαισία αναμένει να δαπανήσει φέτος σε βοήθεια 77,3 δισεκατομμύρια ρινγκίτ (16,32 δισεκατομμύρια δολάρια).

Αφρική και Μέση Ανατολή:

* Η Νότια Αφρική μείωσε την τιμή της αντλίας βενζίνης από τις 5 Οκτωβρίου. Η μείωση αυτή προστίθεται σε μια προηγούμενη μείωση που είχε ανακοινωθεί τον Ιούλιο.

* Η κυβέρνηση της Τυνησίας υπέγραψε συμφωνία με ένα μεγάλο εργατικό σωματείο για την αύξηση των μισθών του δημόσιου τομέα και του κατώτατου μισθού.

* Η Μποτσουάνα τον Ιούλιο μείωσε τον ΦΠΑ κατά 2% για έξι μήνες.

* Η Τουρκία τον Ιούλιο αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά περίπου 30%. Το μέτρο έρχεται μετά την αύξηση 50% στα τέλη του περασμένου έτους.

* Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αύξησαν τον Ιούλιο τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης