Η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα παρατείνει την τιμωρητική «επιβράδυνση» την ταχύτητα πρόσβασης στην πλατφόρμα του Twitter έως τις 15 Μαΐου, που του είχε επιβάλει στις 10 Μαΐου γιατί δεν αφαίρεσε απαγορευμένο περιεχόμενο, αν και αναγνώρισε ότι η αμερικανική εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης έχει επιταχύνει τη διαγραφή του επίμαχου περιεχομένου.

Η Μόσχα ανέκαθεν ακολουθούσε πιο επιεική τακτική έναντι της αστυνόμευσης του διαδικτύου από τη γειτονική Κίνα, όμως εν μέσω των εντεινόμενων τριβών φέτος λόγω της σύλληψης και της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, υιοθέτησε πιο σκληρή στάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία από τον Μάρτιο έχει επιβραδύνει την ταχύτητα του Twitter επειδή δεν αφαιρούσε περιεχόμενο που θεωρεί παράνομο, με αποτέλεσμα η φόρτωση φωτογραφιών και βίντεο να διαρκεί περισσότερο για ορισμένους χρήστες, ενώ απείλησε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ακόμα και με πλήρη αποκλεισμό.

Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, η κρατική αρχή ελέγχου των τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor δήλωσε ότι το Twitter είχε συνομιλίες με τις ρωσικές αρχές την 1η Απριλίου, στο πλαίσιο των οποίων συμφώνησαν να δοθεί περισσότερος χρόνος στην πλατφόρμα, ενώ αναγνωρίζει ότι το απαγορευμένο περιεχόμενο διαγράφεται γρηγορότερα.

Το Twitter επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με τη Ρωσία. «Ήταν μια παραγωγική συζήτηση για το πώς μπορούμε και οι δύο να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι αναφορές για τέτοιο παράνομο περιεχόμενο αντιμετωπίζονται ταχέως» ανέφερε σε ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Roskomnadzor στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι κατά μέσο όρο το Twitter αφαιρούσε παράνομο περιεχόμενο εντός 81 ωρών από την παραλαβή σχετικού αιτήματος. Αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από το 24ωρο που προβλέπει ο νόμος.

Οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν το Twitter και άλλους φέτος ότι απέτυχαν να διαγράψουν αναρτήσεις στην πλατφόρμα για τις οποίες η Μόσχα λέει ότι παρανόμως προέτρεπαν τα παιδιά να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις κατά του Κρεμλίνου.

Η Roskomnadzor προσθέτει ότι θέλει το Twitter να διαγράφει περιεχόμενο που περιέχει παιδική πορνογραφία, πληροφορίες χρήσης ναρκωτικών και καλεί ανηλίκους να αυτοκτονήσουν.

Το Twitter από τη μεριά του αρνείται ότι επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα του για την προώθηση παράνομης συμπεριφοράς, ενώ επισημαίνει ότι ακολουθεί πολιτική μηδενικής ανοχής για θέματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και απαγορεύει την ανάρτηση περιεχομένου που προωθεί την αυτοκτονία ή τον αυτοτραυματισμό.

Μετά την απόφαση της Ρωσίας, τον Μάρτιο, να επιβραδύνει την ταχύτητα του Twitter, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασε την ανησυχία του για τον αντίκτυπο που θα έχει η κίνηση στην ελευθερία του λόγου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης