ΟΟΣΑ: Προτάσεις για βαριά φορολογία στις πολυεθνικές

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019, 13:55
ΟΟΣΑ: Προτάσεις για βαριά φορολογία στις πολυεθνικές

Σε προτάσεις για μεγάλη αύξηση της φορολογίας στους πολυεθνικούς κολοσσούς προχώρησε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
«Το θέμα της φορολόγησης των μεγάλων διασυνοριακών πολυεθνικών εταιριών έχει γίνει πιο επιτακτικό καθώς αυξανόμενος αριθμός χωρών έχει υιοθετήσει σχέδια για τον δικό τους φόρο επί των ‘ψηφιακών’ επιχειρήσεων απουσία μιας παγκόσμιας συμφωνίας», σημειώνει ο Οργανισμός, καταδεικνύοντας τα στενά χρονικά περιθώρια για λήψη άμεσων σκληρών φορολογικών μέτρων από τις κυβερνήσεις.

«Οι κυβερνήσεις θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ για να φορολογούν τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις χώρες τους στο πλαίσιο μια μεγάλης αναδιάρθρωσης των διασυνοριακών φορολογικών κανόνων που ισχύουν εδώ και δεκαετίες», σύμφωνα με τα βασικά στοιχεία του σχεδίου που παρουσίασε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η άνοδος μεγάλων εταιριών του Διαδικτύου, όπως η Google και η Facebook, έχει οδηγήσει τους ισχύοντες φορολογικούς κανόνες στα όριά τους καθώς τέτοιους είδους εταιρίες μπορούν νομίμως να εγγράφουν κέρδη καθώς και εμπορικά σήματα ή πατέντες σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή όπως η Ιρλανδία, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι πελάτες τους.

Νωρίτερα φέτος πάνω από 130 χώρες και περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας συμφώνησαν ότι ο επανασχεδιασμός των φορολογικών κανόνων, που σε γενικές γραμμές χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920, έχει καθυστερήσει και ανέθεσαν στο φόρουμ του ΟΟΣΑ να καταλήξει σε προτάσεις.

«Το ισχύον σύστημα υφίσταται πιέσεις και δεν θα επιβιώσει εάν δεν άρουμε τις εντάσεις», δήλωσε ο Πασκάλ Σεντ Αμάνς, επικεφαλής φορολογικής πολιτικής του ΟΟΣΑ, σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019, 13:55