Επιφυλακτικές κινήσεις καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι προσπαθούν να αποτιμήσουν το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας και να αξιολογήσουν εάν θα μπορούσε να “επηρεάσει” και τις αποφάσεις της Federal Reserve που συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα.

Το ισχυρό πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού περιλαμβάνει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και αγορές αγορές τίτλων (QE) από τον Νοέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η ΕΚΤ προχώρησε στην πρώτη μείωση επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2016, ανακοινώνοντας ότι το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης παραμένουν αμετάβλητα στα υφιστάμενα επίπεδα του 0,00% και 0,25%.

Το Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας αναφέρει επίσης ότι τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι να διαπιστώσει ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού συγκλίνουν σθεναρά σε ένα επίπεδο επαρκώς κοντά, αλλά κάτω, του 2%, αφαιρώντας από τη ρητορική της την προηγούμενη εκτίμηση που έκανε λόγο για ισχύ τους μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα με τη μείωση των επιτοκίων, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι από την 1η Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν και πάλι οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), με ρυθμό τα 20 δισ. ευρώ τον μήνα. Το Δ.Σ. Σημείωσε ότι οι αγορές θα συνεχιστούν για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η κίνηση της ΕΚΤ θα μπορούσε να επηρεάσει και τη Federal Reserve, ώστε να αναλάβει δράση κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στο εμπόριο, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις αναζωπύρωσαν τις ελπίδες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας. Υπενθυμίζεται ότι χθές ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι μια μικρή παράταση στην επιβολή των νέων αυξημένων δασμών, από το 25% στο 30%, που είχε προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου σε εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα.

Παράλληλα, η Κίνα αποφάσισε να εξαιρέσει ορισμένα αμερικανικά αγαθά από τους επερχόμενους δασμούς. Ειδικότερα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι δεν θα επιβάλει δασμούς σε ορισμένα αμερικανικά αγαθά για περίοδο ενός έτους, με έναρξη από τις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εξαιρέσει και άλλα αγαθά.

Οι κινήσεις των δύο πλευρών επανέφεραν την αισιοδοξία ότι Πεκίνο και Ουάσινγκτον θα μπορέσουν να βρουν κοινά σημεία στις συνομιλίες που είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο μήνα.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones σημειώνει οριακές μεταβολές γύρω από τις 27.145 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται ελαφρώς, κατά 0,18% στις 3.006 μονάδες. Ο Nasdaq κινείται 0,42% υψηλότερα, στις 8.204 μονάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης