Σύνταξη – Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, πέντε ανθεκτικές στην ξηρασία και εξαιρετικά θρεπτικές καλλιέργειες προσφέρουν ελπίδα για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια της ιστορίας, οι άνθρωποι έχουν καλλιεργήσει περισσότερα από 6.000 διαφορετικά είδη φυτών. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, οι αγρότες στράφηκαν προς την καλλιέργεια εκείνων με τις μεγαλύτερες αποδόσεις. Σήμερα, τρεις καλλιέργειες από μόνες τους – ρύζι, σιτάρι και καλαμπόκι – παρέχουν σχεδόν τις μισές θερμίδες στον κόσμο.

Αυτή η εξάρτηση από έναν μικρό αριθμό καλλιεργειών έχει κάνει τη γεωργία ευάλωτη σε παράσιτα, φυτογενείς ασθένειες και διάβρωση του εδάφους, που ευδοκιμούν στη μονοκαλλιέργεια  – την πρακτική της καλλιέργειας μόνο μιας καλλιέργειας (τη φορά). Σημαίνει επίσης απώλεια της ανθεκτικότητας που δείχνουν άλλες καλλιέργειες στην επιβίωση έναντι της ξηρασίας και άλλων φυσικών καταστροφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γίνονται πιο έντονες, οι αγρότες σε όλο τον κόσμο ανακαλύπτουν εκ νέου αρχαίες καλλιέργειες και αναπτύσσουν νέα υβρίδια που μπορεί να αποδειχθούν πιο ανθεκτικά στην ξηρασία ή τις επιδημίες, ενώ προσφέρουν επίσης σημαντικά θρεπτικά συστατικά. «Ακούμε όλα τα στατιστικά στοιχεία του τύπου ‘έχουμε χάσει το 90% των ποικιλιών μας’. Μόλις πρόσφατα συνειδητοποίησα ότι η μεγαλύτερη θλίψη δεν είναι πως χάσαμε αυτή την ποικιλομορφία. Είναι ότι δεν ξέρουμε καν πως την έχουμε χάσει», λέει ο Chris Smith, ιδρυτής του Utopian Seed Project.

Ακολουθεί μια ματιά σε πέντε καλλιέργειες, πέρα ​​από το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι, που καλλιεργούν αυτή τη στιγμή οι αγρότες σε όλο τον κόσμο με την ελπίδα να δώσουν τροφή στον πλανήτη καθώς αυτός θερμαίνεται:

Αμάρανθος: Το φυτό που επέζησε της αποικιοκρατίας 

Από το φύλλο μέχρι το σπόρο, το σύνολο του φυτού αμάρανθου είναι βρώσιμο. Με ύψος έως και 2,5 μέτρα, οι μίσχοι αμάρανθου συμπληρώνονται με κόκκινα, πορτοκαλί ή πράσινα λοφία γεμάτα σπόρους. Σε όλη την Αφρική και την Ασία, ο αμάρανθος καταναλώνεται εδώ και πολύ καιρό ως λαχανικό – ενώ είναι γνωστό ότι οι ιθαγενείς Αμερικανοί έτρωγαν επίσης το σπόρο του φυτού: ένα ψευδοδημητριακό όπως η σίκαλη ή η κινόα.

Ενώ τα φύλλα αμάρανθου μπορούν να σοταριστούν ή να μαγειρευτούν σε stir-fry, ο σπόρος συνήθως φρυγανίζεται και στη συνέχεια τρώγεται με μέλι ή γάλα. Μια πλήρης πρωτεΐνη που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, ο αμάρανθος είναι μια καλή πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

Στην Αμερική, οι Ισπανοί κατακτητές απαγόρευσαν στους Αζτέκους και τους Μάγια να καλλιεργούν αμάρανθο όταν έφτασαν στην ήπειρο. Ωστόσο, το φυτό συνέχισε να αναπτύσσεται ως ζιζάνιο και πολλοί αγρότες έσωσαν σπόρους αμάρανθου, μεταβιβάζοντάς τους στις επόμενες γενιές, έως ότου οι απόγονοί τους πήραν την άδεια να το καλλιεργήσουν ξανά.

Σήμερα, αυτόχθονες αγρότες στη Γουατεμάλα, το Μεξικό και τις ΗΠΑ συνεργάζονται για να προωθήσουν αυτήν την – ανθεκτική στην ξηρασία – καλλιέργεια. Όπως το fonio, ένα αφρικανικό σιτάρι παρόμοιο με το κουσκούς, ο αμάρανθος δεν είναι μια νέα καλλιέργεια, αλλά μια καλλιέργεια που αναζωπυρώνεται καθώς οι κοινότητες προσαρμόζονται στην κλιματική κρίση. «Ό,τι είναι καινούργιο ήταν κάποτε παλιό», λεει ο Matthew Blair, καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Τενεσί και συμπρόεδρος του Ινστιτούτου Amaranth. Ο αμάρανθος έχει βρει το δρόμο του στις ευρωπαϊκές κουζίνες, με την Ουκρανία να έρχεται ως ο μεγαλύτερος παραγωγός της καλλιέργειας στην ήπειρο.

Fonio: Το παραδοσιακό σιτάρι ανθεκτικό στην ξηρασία 

Για χιλιάδες χρόνια, οι αγρότες σε όλη τη δυτική Αφρική καλλιεργούσαν το fonio – ένα είδος δημητριακού που έχει γεύση σαν κουσκούς ή κινόα, με ελαφρώς πιο ξηρούς καρπούς. Ιστορικά, το fonio θεωρείται το αρχαιότερο καλλιεργούμενο δημητριακό της Αφρικής και θεωρήθηκε από ορισμένους ως η τροφή των αρχηγών και των βασιλιάδων. Σε χώρες όπως η Σενεγάλη, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, το fonio σερβίρεται τις ιερές ημέρες, όπως στους γάμους και τον μήνα του Ραμαζανιού.

Σήμερα, η προσοχή στρέφεται όλο και περισσότερο στο fonio για την ανθεκτικότητά του και τα οφέλη για την υγεία. Καθώς το κλίμα συνεχίζει να αλλάζει, η αντοχή του fonio στην ξηρασία και η ικανότητα του να αναπτύσσεται σε φτωχό έδαφος το έχει καταστήσει ξεχωριστή καλλιέργεια σε περιοχές με λειψυδρία. Έχει επίσης σημαντική θρεπτική αξία ως σιτάρι με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, χωρίς γλουτένη – καθιστώντας το μια καλή πηγή αμινοξέων για άτομα με διαβήτη ή δυσανεξία στη γλουτένη.

Ενώ οι Ευρωπαίοι αποκαλούσαν κάποτε το fonio «πεινασμένο ρύζι», οι ευρωπαϊκές εταιρείες προσφέρουν τώρα το δικό τους fonio. Η ιταλική εταιρεία Obà Food βοήθησε στην εισαγωγή του fonio στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2018. Στις ΗΠΑ, ο Σενεγαλέζος σεφ Pierre Thiam προμηθεύεται fonio από τον οργανισμό βοήθειας SOS Sahel, για την σπεσιαλιτέ του Yolélé, που είναι επίσης το όνομα του βιβλίου μαγειρικής του, που προωθεί την κουζίνα της δυτικής Αφρικής. 

Μαυρομάτικα φασόλια: Το φυτό που τρώγεται ολόκληρο 

Στη δεκαετία του 1940, περισσότερα από 5 εκατομμύρια στρέμματα μαυρομάτικων φασολιών καλλιεργούνταν στις ΗΠΑ – η πλειοψηφία, όπως υποδηλώνει το όνομά τους (cowpeas) – για διατροφή των ζώων. Όμως, πολύ πριν τα  μαυρομάτικα φασόλια – που ονομάζονται επίσης νότια φασόλια – έρθουν στην Αμερική, καλλιεργούνταν για ανθρώπινη κατανάλωση στη δυτική Αφρική. Αν και η παραγωγή τους έχει μειωθεί στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, η καλλιέργεια είναι εξαιρετικά σημαντική σε μεγάλο μέρος της Αφρικής. Η Νιγηρία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο.

Καθώς οι επιστήμονες αναζητούν εναλλακτικές καλλιέργειες, ο Blair πιστεύει ότι είναι σημαντικό να εντοπιστούν εκείνες όπου ολόκληρο το φυτό είναι βρώσιμο. Αν και ιστορικά οι άνθρωποι έτρωγαν κυρίως τους σπόρους, τα φύλλα και οι λοβοί είναι επίσης καλή πηγή πρωτεΐνης.

Επειδή αυτά τα φυτά είναι πολύ ανθεκτικά στην ξηρασία, είναι υποψήφια να αντικαταστήσουν άλλα μη ανθεκτικά, καθώς αλλάζει το κλίμα. Στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Τενεσί, ο Blair είναι μέλος μιας ομάδας που μελετά την εισαγωγή των μαυρομάτικων φασολιών στη Λατινική Αμερική, ως εναλλακτική λύση σε άλλες ποικιλίες, όπως το pinto και τα μαύρα φασόλια, με παρόμοια γευστικά προφίλ που μπορεί σύντομα να γίνουν πιο δύσκολο να καλλιεργηθούν.

Taro: Προσαρμογή της τροπικής καλλιέργειας σε πιο κρύα κλίματα

Στις τροπικές περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας και της Πολυνησίας, το taro καλλιεργείται από καιρό ως λαχανικό με βρώσιμη ρίζα, όπως πχ η πατάτα. Όμως, καθώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες απειλούν την καλλιέργεια του φυτού στο φυσικό του περιβάλλον, οι αγρότες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ προσπαθούν να προσαρμόσουν το τροπικό πολυετές φυτό ώστε να αναπτυχθεί ως ετήσιο εύκρατο, επειδή δεν μπορεί να επιβιώσει στον κρύο χειμώνα των ΗΠΑ.


Στο Utopian Seed Project στη Βόρεια Καρολίνα, ο ιδρυτής Chris Smith και η ομάδα του πειραματίζονται με τροπικές καλλιέργειες, αναζητώντας τρόπους για να βοηθήσουν τα φυτά να επιβιώσουν τον χειμώνα. Σήμερα, καλλιεργούν οκτώ ποικιλίες taro, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από την Κορέα, τις Φιλιππίνες, τη Χαβάη, την Κίνα και το Πουέρτο Ρίκο.

«Θέλουμε να εισαγάγουμε το taro γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι αυτό θα μας δώσει ένα πιο ασφαλές σύστημα διατροφής», λέει ο Smith. «Αλλά το όμορφο υποπροϊόν είναι ότι μας επιτρέπει επίσης να ασχολούμαστε με τρόφιμα που προέρχονται παραδοσιακά είτε από αυτόχθονες είτε από αγροτικές κοινότητες. Νομίζω ότι δίνει πραγματικά σε αυτούς τους κατά κανόνα παραμελημένους πληθυσμούς την ευκαιρία που συνήθως δεν έχουν, να ασχοληθούν με το σύστημα διατροφής», συμπληρώνει.

Όπως το fonio, ο αμάρανθος και τα μαυρομάτικα φασόλια, το taro δεν είναι μια νέα καλλιέργεια – είναι απλώς νέο στο σύστημα τροφίμων των ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Utopian Seed Project δεν μαθαίνει απλώς πώς να καλλιεργεί taro, αλλά και διδάσκει στους ανθρώπους πώς να το μαγειρεύουν. «Αυτές οι καλλιέργειες είναι απλώς τρόφιμα που είναι ενσωματωμένα σε πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο με τρόπο που δεν έχουν ενσωματωθεί εδώ», λέει ο Smith. «Χρειάζεται δουλειά για να χτιστεί αυτή η κοινότητα και η επιθυμία για αυτήν την καλλιέργεια».

Kernza: Η καλλιέργεια που αναπτύχθηκε για την κλιματική κρίση

Ενώ πολλές εναλλακτικές καλλιέργειες είναι απλώς φυτά που καλλιεργήθηκαν κάπου αλλού στον κόσμο πριν από γενιές, άλλες έχουν αναπτυχθεί ειδικά για να αντέχουν στην κλιματική αλλαγή.

Στη δεκαετία του 1980, ερευνητές στο Ινστιτούτο Rodale με έδρα την Πενσυλβάνια εντόπισαν ένα φυτό που μοιάζει με σιτάρι και ονομάζεται ενδιάμεσο σιταρόχορτο, ως πολυετή καλλιέργεια δημητριακών που θα μπορούσε να αναπτυχθεί ως υποκατάστατο ετήσιων σιτηρών όπως το σιτάρι. Ο στόχος ήταν να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής σιτηρών.

Το 2019, το Land Institute με έδρα το Κάνσας, ένας μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός που επικεντρώνεται στη βιώσιμη γεωργία, παρουσίασε το Kernza, μια καλλιέργεια δημητριακών που αναπτύχθηκε από ενδιάμεσο σιταρόχορτο και φέρει εμπορικό σήμα για να διασφαλίσει ότι οι αγρότες γνωρίζουν ότι έχουν αγοράσει σπόρους από το επίσημο πρόγραμμα αναπαραγωγής. Αν και οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται για τη βελτίωση της απόδοσης των σιτηρών, οι αγρότες στη Μινεσότα, το Κάνσας και τη Μοντάνα καλλιεργούν σήμερα σχεδόν 4.000 στρέμματα Kernza. «Οι καλλιεργητές καταλαβαίνουν αμέσως τα οφέλη των πολυετών φυτών στα χωράφια τους», λέει η Tessa Peters, διευθύντρια της διαχείρισης των καλλιεργειών στο Land Institute, «και για όσους εργάζονται σε περιοχές παραγωγής σιτηρών, το Kernza είναι πολύ ελκυστικό», ολοκληρώνει ο ίδιος.

Πηγή: The Guardian 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης